Rusko-čínské vojenské cvičení se zaměří hlavně na boj proti terorismu

Peking - Rusko a Čína zahájily společné vojenské cvičení Mírová mise 2009. Manévry se konají na severovýchodě Číny a potrvají pět dnů. Účastní se jich 3000 vojáků a příslušníků vzdušných sil a přes 40 bojových letounů a helikoptér. Země cvičí svá vojska společně každé dva roky od roku 2005, letos se zaměřují hlavně na boj proti terorismu. Před dvěma lety se manévry s názvem Mírová mise 2007 konaly na ruském Urale.

Jak uvedl pekingský zpravodaj ČT Tomáš Etzler, společné cvičení má posílit hlavně protiteroristickou spolupráci v regionu, především v souvislosti s nedávnými etnickými nepokoji v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang a s rostoucím násilím v ruských severokavkazských oblastech Ingušsko, Dagestán a Čečensko.

Obě země navíc znepokojuje nestabilita v postsovětských oblastech střední Asie, které rozděluje postoj k Afghánistánu. Právě v těchto oblastech je rusko-čínská spolupráce nejpravděpodobnější. Čínská média informují podle Etzlera o cvičení velmi pozitivně a označují společné manévry za nutné v boji proti terorismu.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Cvičení probíhá v rámci Šanghajské organizace spolupráce (SCO), která je podle Etzlera jakousi snahou o vytvoření alternativního vojenského bloku k NATO s cílem postavit se sílícím hrozbám separatismu a extremismu ve střední Asii. Mezi členské státy SCO patří vedle Ruska a Číny také Kyrgyzstán, Kazachstán, Uzbekistán a Tádžikistán.