Přelíčení se Su Ťij bude pokračovat v pondělí

Rangún - V barmském Rangúnu skončilo další přelíčení s opoziční aktivistkou Su Ťij. Soud si vyslechl závěrečnou řeč obhajoby, obžaloba dostane prostor v pondělí. Zatím není jasné, kdy by mohl být vynesen rozsudek. Su Ťij je obžalovaná z porušení pravidel domácího vězení. Proces probíhá převážně za zavřenými dveřmi. Čtyřiašedesátileté vůdkyni barmské opozice hrozí až pět let za mřížemi. Dnešní soudní řízení mohlo sledovat několik západních diplomatů, ale nikoli novináři.

Su Ťij je souzena za údajné porušení pravidel domácího vězení, v němž strávila více než 13 z minulých 19 let. Krátce před vypršením zatím posledního termínu byla uvězněna kvůli Američanovi, který se dostal přes jezero do jejího domu a pobyl v něm, ač nezván, dva dny. Su Ťij za to hrozí až pětiletý trest. Ve světě je proces považován většinou za záminku, jak prodloužit známé opoziční političce vězení, ona sama to považuje za politický proces.

Proces začal v květnu a obhajoba v něm mohla předvolat dva svědky. Protistrana měla právo předvést 23 svědků, vyslechnuto z nich bylo nakonec 14. Právníci staví obhajobu na tom, že je Su Ťij souzena podle zákona, který byl součástí ústavy zrušené před 25 lety. Podle BBC ale nelze doufat v osvobozující verdikt. Junta si je vědoma popularity Su Ťij a chce ji za každou cenu vyřadit z voleb v roce 2010.

Telefonát Marie Peřinové (zdroj: ČT24)

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová prohlásila, že Spojené státy jsou hluboce znepokojeny porušováním lidských práv v Barmě, především zneužíváním mladých dívek armádou. Barmská vláda by také měla propustit politické vězně a přestat špatně zacházet s disidentkou Su Ťij, dodala Clintonová.