Labouristé jasně prohráli volby v Norwichi

Londýn - Další ztrátu utrpěli labouristé britského premiéra Gordona Browna, když ve čtvrtečních doplňovacích volbách v severním Norwichi s velkým náskokem zvítězila kandidátka opozičních konzervativců. Sedmadvacetiletá Chloe Smithová získala 39,5 procenta hlasů, zatímco kandidát vládních labouristů, kteří křeslo v hrabství obhajovali, jen 18 procent. David Cameron, šéf konzervativců, její vítězství nazval historickým, zatímco Brown výsledek hlasování označil za zklamání.

Norwichské doplňovací volby byly prvním kláním od propuknutí skandálu s neoprávněným vyplácením poslaneckých náhrad, který nejvíce postihl labouristy. Jedním z „namočených“ byl i poslanec za severní Norwich Ian Gibson, kterému strana zakázala kandidovat v příštích volbách. Gibson to však považoval za příliš tvrdý trest a na protest proti němu složil mandát.

Úspěch Smithové na východě Anglie se kvůli klesající popularitě premiérovy strany očekával. Rozdíl, s jakým porazila labouristu Chrise Ostrowského a další kandidáty, byl ale překvapením. Podle Camerona jen dokazuje, že „lidé v zemi chtějí změnu“, čímž narážel na parlamentní volby, které by se měly konat nejpozději příští rok. Konzervativci jsou velkými favority na vítězství.

Po svém úspěchu mluvila v podobném stylu i Smithová, která se stala vůbec nejmladší členkou současného britského parlamentu. Voliči v severním Norwichi podle ní hlasovali pro změnu. „A udělali to tak, že poslali Gordonu Brownovi velmi jasné a hlasité poselství,“ prohlásila.

Britský premiér Gordon Brown při přojevu v americkém Kongresu
Zdroj: ČT24