Dolly Buster je znovu na volební kandidátce, tentokrát omylem

Berlín - Bývalá německá pornohvězda českého původu Dolly Buster, která před pěti lety neuspěla v Česku v klání o křeslo v Evropském parlamentu, znovu kandiduje ve volbách. Tentokrát se objevila na kandidátce do městské rady v dolnorýnském Weselu - i když podle slov svého manžela Josefa Baumbergera omylem a proti své vůli. Není tedy jisté, zda se v případě volebního úspěchu svého mandátu ujme.

Podle Baumbergera je oslovili přátelé z vedení strany Nezávislé voličské sdružení Weselu (UWW) a požádali je o podporu. „Mysleli jsme přitom, že bychom se stali členy, ne že bychom hned kandidovali do městské rady,“ vysvětlil. Místo přihlášky do strany ale prý nevědomky podepsali souhlas s kandidaturou. Baumberger tvrdí, že je připraven svému podpisu dostát, jeho žena - dnes již vystupující pod občanským jménem Nora Baumbergerová - ale ne. Vadí jí, že její jméno bylo bez jejího vědomí zneužito pro kandidátku UWW.

Někdejší hvězda filmů pro dospělé na ní přesto zůstane. Volební lístky jsou již v tisku a termín na odvolání kandidatury už vypršel. „Z tohoto důvodu nemůže paní Baumbergerová svou kandidaturu stáhnout,“ uvedla mluvčí městské volební komise. Zda se v případě zvolení Dolly Buster na podzim svého mandátu ujme, je tak nejisté.

Letos čtyřicetiletá rodačka z Prahy v roce 2002 podporovala ve volební kampani německou liberální stranu FDP. O dva roky později byla v Česku volebním lídrem Nezávislé iniciativy (NEI) do Evropského parlamentu. Dostala 7 493 preferenčních hlasů, což byla téměř polovina hlasů, které NEI obdržela. Sama tehdy volit nemohla, protože nebyla uvedená na seznamu voličů.