Hladoví Kamerunci ujídají lvům kořist „přímo z talíře“

Yaoundé - Přímo před nosem kradou hladoví vesničané v Kamerunu divokým lvům jejich ulovenou kořist. Podle ekologických organizací to může mít výrazně negativní dopad na stav lví populace. Počet lvů ve volné přírodě stále klesá. Například v národním parku Waza v Kamerunu se snížil z asi padesáti až šedesáti jedinců v devadesátých letech na 12 až 20 v roce 2008. Za úbytek ale mohou především pytláci, připomíná BBC.

„Šelmy vynaloží velkou energii, aby svou kořist uštvali. Když jim je odcizena, nemohou energetický úbytek kompenzovat. Domníváme se, že takové chování může mít velký dopad na populaci lvů, kteří jsou už beztak ohroženi vyhynutím,“ uvedl Hans de Iongh z univerzity v Leidenu.

Kleptoparazitismus, tedy přisvojování si cizí potravy, se obvykle objevuje mezi predátory, jako jsou lvi, hyeny nebo gepardi. Počet případů, kdy kleptoparazitismus provozují i lidé, však podle ochránců přírody stoupá. „Z rozhovoru s příslušníky kmene Bororo jsme se dozvěděli, že odhánění lvů od jejich kořisti například za pomoci ohně je u nich poměrně běžným zvykem,“ dodal de Iongh.