Zelaya se vrátil do Hondurasu. Ale jen na skok

Managua/Tegucigalpa - Svržený honduraský prezident Manuel Zelaya překročil na chvíli hranici mezi Nikaraguou a Hondurasem a vrátil se tak symbolicky do vlasti, kde mu hrozí zatčení. Za hranicemi se ocitnul jen na skok, ale i to vyvolalo pozdvižení. Na Zelayu čekaly desítky televizních štábů. Svržený prezident jim poskytl rozhovory a vrátil se zpátky do Nikaraguy. V hlavním městě se mezitím shromáždili přívrženci současné prozatímní vlády, k hranicím se naopak sjely stovky Zelayových příznivců.

K potyčkám došlo až po Zelayově odjezdu. „Jsem šťastný, že náš prezident vstoupil na honduraskou půdu. Lidé netrpělivě čekají, až ho odtud doprovodí do prezidentského paláce, kam patří,“ vyslovil jeden z nich přání i ostatních.

Honduraská armáda během prezidentovy „návštěvy“ nezasáhla, vojáci i policie ale zablokovali silnici od hlavního města. Zelaya vojáky vyzval, aby rozkazy pučistů neposlouchali. Úřadující prezident Roberto Micheletti nařídil také zákaz vycházení.

Zelaya překročil hranice Hondurasu (zdroj: ČT24)

O návrat do země se Zelaya pokusil už podruhé poté, co byl svržen. Honduraský nejvyšší soud nařídil jeho zatčení, protože ignoroval příkaz ke zrušení plánovaného referenda, jež mělo rozhodnout o prodloužení prezidentského mandátu. Vojáci namísto zatčení Zelayu vypudili ze země. V prvním pokusu vrátit se mu zabránili na začátku července, když obsadili letištní plochu a nedovolili jeho letounu v honduraské metropoli přistát.

Překročení hranic byl od Zelayi nezodpovědný krok

Všechny vlády západního světa puč v Hondurasu odsoudily. Zároveň ale vyzvaly Zelayu, aby se nepokoušel vrátit do země proti vůli pučistů, protože by to mohlo vyvolat v Hondurasu krvavé násilí a nepokoje. Hillary Clintonová Zelayův včerejší krok označila za nezodpovědný. „Trvale vyzýváme všechny strany, aby se vyvarovaly jakýchkoli provokativních akcí. Snaha prezidenta Zelayi překročit hranici je nezodpovědná. Nijak to nepřispěje k obnovení demokratického a ústavního pořádku v Hondurasu,“ varovala.  

Jednostranné kroky Zelayi kritizoval také kostarický prezident Oscar Arias, který je zprostředkovatelem při jednáních mezi znepřátelenými stranami. Jeho reakce byla: „Zaplať pánbůh, že ta jeho návštěva byla tak krátká a neměla důsledky. Ale určitě to není ta nejlepší cesta, jak dosáhnout usmíření.“

Bezpečnostní opatření na hranicích Hondurasu
Zdroj: ČT24