Na jihu Evropy stále hoří a je vedro

Řím/Paříž/Atény/Sofie  - Na jihu Evropy se dál šíří požáry. Na některých ostrovech ve Středozemním moři zničily již desítky tisíc hektarů lesa a dosud při nich zemřelo 8 lidí. Na Korsice zasáhl oheň 5 tisíc hektarů lesního porostu. Desítky domů vyhořely ve městě Tavako. Ve Španělsku vyhlásilo ministerstvo vnitra nejvyšší pohotovost. V Andalusii muselo být evakuováno 1 500 lidí. Práci hasičům komplikuje silný vítr a vysoké teploty.

Na francouzském středomořském ostrově Korsika proměnily metrové plameny postižená místa v měsíční krajinu. Padly jim za oběť staleté stromy. S ohněm bojovalo na 600 hasičů. Ze vzduchu ho hasilo 13 letadel. Plameny v posledních dnech na ostrově zničily kolem 15 domů a 60 aut. Nejméně šest osob utrpělo při zdolávání ohně zranění.

Největší požár, který zachvátil plochu kolem 30 kilometrů čtverečních, mohl podle francouzské stanice RTL vzniknout kvůli porouchanému vedení vysokého napětí. Policie ale nevylučuje ani to, že oheň mohl někdo záměrně založit.

Rozsáhlý požár sužuje dnes i sever italské Sardinie. Úřady nasadily do boje proti živlu letadla, která se snažila zkrotit plameny ze vzduchu. Také zde je ale zatím uhašení ohně prý v nedohlednu. Plameny totiž roznáší silný jižní vítr.

Z vyšetřování podle agentury APA vyplývá, že lesní požáry na Sardinii někdo založil úmyslně. Ve čtvrtek při nich zahynuli dva ovčáci, když se pokoušeli zachránit svá stáda. Lesní požáry řádily také na Sicílii. V Palermu je hasily desítky hasičů. I tady se používala ke zvládnutí ohně letadla.  

Vedra sužují i další země. Nejteplejší den od začátku letošního léta se dnes očekává v Bulharsku. V hlavním městě Sofii vystoupila rtuť teploměru kolem poledne ke třicítce. Na jihu země a u Dunaje se předpokládají teploty až 43 stupňů Celsia. Meteorologové předpovídají, že v neděli by měla vlna extrémních veder skončit a mělo by se ochladit. V mnoha regionech ve vnitrozemí v Řecku ukazoval teploměr už dopoledne 43 stupňů ve stínu. Na pobřeží se teploty pohybovaly mezi 38 až 40 stupni.

Požáry na jihu Evropy
Zdroj: ČT24