Hráčský ráj Macao má nového vůdce, změna politiky se neočekává

Macao (Čína) - Někdejší portugalská kolonie Macao, která se v roce 1999 vrátila pod čínskou správu, má nového vůdce. Předsedou výkonné rady se stal někdejší ministr kultury Fernando Chui. Volba byla formalitou, protože Chui byl jediným kandidátem na funkci a hlas mu dalo 282 ze 300 členů Sboru volitelů. Od nového vůdce se nedá očekávat zásadní změna dosavadní politiky této čínské enklávy velké o něco víc než 20 kilometrů čtverečních. Řekl, že hodlá dále zdravým způsobem rozvíjet místní herny.

Jeho předchůdce loni oznámil, že Macao přestane vydávat licence novým kasinům a nehodlá ani zvyšovat počet heren a automatů. Příjmy z hern a kasin dnes předčí i výnosy, které zaznamenává mekka hazardu Las Vegas. Chuiovo jmenování musí ještě schválit Peking, do úřadu by měl Chui na pět let nastoupit v prosinci.

Očekává se, že Čína ve vstřícném gestu k nové administrativě Macaa zruší vízová omezení pro návštěvníky Macaa z pevninské Číny. Loni jich do Macaa přijelo hrát deset milionů. Macao je jediné místo, kde je v Číně povolen hazard. Číňané za to mohou děkovat Portugalcům, kteří hry v Macau zlegalizovali v polovině 19. století.

Půl milionu obyvatel Macaa nemá právo volit svého vůdce přímo. Chui nahradí Edmunda Ho Hau Waha, který byl ve funkci po dva mandáty od roku 1999, kdy se Macao vrátilo pod správu Číny.

Macao má jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik, letos se podobně jako loni očekává její růst o 16 procent. S tím souvisí nedostatek pracovních sil a také váznoucí růst infrastruktury. Analytici proto radí, aby Macao začalo kromě kasin rozvíjet také další odvětví. Letos budou místní herny potřebovat 50 tisíc krupiérů, což je desetina všech obyvatel.

Pověst Macaa kazí korupce. Loni za ni byl zatčen ministr dopravy, místní banka Banco Delta Asia se zase podle USA podílí na praní peněz pro Severní Koreu.

Macao bylo do 16. století součástí Číny, pak si území pronajalo Portugalsko, jehož kolonií se stalo toto útočiště pirátů koncem 17. století. Před deseti lety se vrátilo pod správu Číny jako její zvláštní oblast pod podobným režimem jako Hongkong. Na rozdíl od obyvatel Hongkongu, kde se do roku 2017 počítá s přímými volbami, Macao takovou perspektivu zatím nemá.

Kasino v Macau
Zdroj: ČT24
Vydáno pod