Indie se zařadila mezi země s jadernou ponorkou

Dillí - Indie dnes spustila do moře svou první ponorku, která běží na jaderný pohon. Událost svoji přítomností poctili premiér Manmóhan Singha se svou manželkou. Země se tím připojila k elitnímu klubu, v němž byly dosud jen USA, Rusko, Čína, Francie a Británie. Ponorku s názvem Arihant čekají ještě testy v mořských hlubinách, funkční v armádě by měla být až za šest let. Jakmile se prověří funkčnost ponorky pod vodou, uzavře Indie takzvanou jadernou triádu a bude schopna použít jaderné zbraně ze vzduchu, ze země i z moře.

Premiérova manželka Guršarán Kaurová při slavnostním ceremoniálu na námořní základně Višákhapatnam rozbila o plášť plavidla kokosový ořech a odhalila jméno 112 metrů dlouhé ponorky. Singh hovořil o „historickém milníku“. „Nemáme agresivní plány a nechceme nikomu hrozit. Přejeme si, aby vývoj v naší oblasti i jinde vedl k mírovému rozvoji a ochraně našich hodnot. Jsme však také povinni ochránit svou zem a držet krok s technickým pokrokem,“ řekl.     

Ponorka, která nese název Zabiják nepřátel, váží téměř šest tisíc tun a je vybavena jaderným reaktorem o kapacitě 85 megawattů. Na hladině dosáhne rychlosti osmadvaceti kilometrů za hodinu, pod hladinou 44 kilometrů v hodině. Posádku bude tvořit 95 mužů a vyzbrojena bude torpédy i raketami, z nichž dvanáct bude balistických. K nim mohou přibýt rovněž střely s plochou dráhou letu.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Indii pomohlo při výrobě ponorky Rusko 

Pomocnou ruku Indii při vývoji ponorky podala Moskva. „Chci také vyjádřit vděčnost našim ruským přátelům za jejich neustálou a neocenitelnou spolupráci, která utvrzuje naše strategické partnerství,“ podotkl premiér Singh.

Arihant vznikla jako kopie jaderné ponorky třídy Charlie, kterou si Indie pronajala od Sovětského svazu v roce 1987. Je první z pěti ponorek, které chce Indie postavit za 2,9 miliardy dolarů. Zatím je dolet raket, kterými je Arihant vyzbrojen, pouhých 750 kilometrů, zanedlouho by měl ale dostat vylepšené střely s dosahem až 3500 kilometrů.

Vydáno pod