Požáry v Řecku se dostávají pod kontrolu

Atény/Praha - Část z požárů v Řecku, které vypukly v neděli večer, se hasičům podařilo dostat pod kontrolu. Nebezpečí vzniku dalších ohnisek však podle meteorologů trvá. Dle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury sdružení nemá žádné informace, že by požáry postihly české turisty. V Řecku jich je nyní zhruba 20 000. Jinou část světa zase trápily prudké lijáky: V Japonsku si vyžádaly nejméně deset lidských životů, v Číně další desítky.

V neděli večer vypukl největší požár na západořeckém ostrově Zakynthos. Na pláži odřízl asi 70 rekreantů, které musela do bezpečí evakuovat pobřežní stráž. Prudký vítr, který napomáhá šíření ohně, podle meteorologů foukal i dnes a mohl rozdmýchat oheň, který se ještě nepodařilo zcela uhasit.

Podle řeckých ochránců přírody oheň na ostrově Zakynthos ohrozil také život vzácných mořských želv, když zničil asi 80 hektarů rezervace, kde želvy žijí. V letních měsících jsou požáry na tomto středomořském ostrově časté. Podle řeckých médií bylo v květnu a červnu hlášeno méně požárů než v roce 2008 ve stejném období. Příčinou požárů, kterých hasiči za minulý týden v Řecku zaznamenali na 300, je vysoká teplota vzduchu, prudký vítr i žhářství. 

Požáry se vyskytují i na jiných místech jižní Evropy

S rozsáhlými lesními požáry v těchto dnech bojují také další jihoevropské státy. Nejdramatičtější je nyní situace v Itálii, kde plameny sužují jak pevninskou část země, tak ostrovy Sardinii a Sicílii. Oheň trápí také jih Francie a Korsiku. Ve Španělsku ho hasiči po několikadenním úsilí dostali o víkendu pod kontrolu.

Požár vypukl v neděli také na chorvatském ostrově Ćiovo ve střední Dalmácii. Sežehl přes 200 hektarů porostů. Obydlené oblasti však ohněm ohroženy nejsou.

Část Asie trápí prudké deště

Prudké lijáky řádily v některých částech Asie, kde způsobily záplavy a sesuvy půdy. V Japonsku si vyžádaly nejméně deset obětí. V jihozápadní Číně přišlo v neděli a dnes kvůli zátopám o život nejméně 22 lidí, další jsou nezvěstní.