Slavný snímek padajícího vojáka byl zřejmě podvrh

Madrid - Podle španělského listu El Periodico je jedna z nejslavnějších fotografií všech dob nahraná. Snímek Roberta Capy zachycující vojáka v okamžiku smrtelného zásahu kulkou je prý uměle vytvořený. Nová studie tak vrhá zcela jiné světlo na fotografii, která je považována za jeden ze symbolů španělské občanské války a válečné fotografie vůbec. I díky ní se její autor, původem z Maďarska, stal jedním z nejuznávanější válečných fotografů. Původ fotografie byl zpochybňován už léta a list El Periodico prý nyní přichází s konečným rozsudkem. Dospěl k němu sérií terénních výzkumů, kdy bylo podle pozadí šokujícího výjevu hledáno autentické místo celé události. Scenerie totožná s fotografií byla nalezena zhruba o deset kilometrů dále od místa, kde tou dobou probíhala frontová linie. V době pořízení snímku se navíc prý v oblasti vůbec nebojovalo.

Dalším průkazným argumentem pak má být nález zbytku snímků celé série, které byly dlouhou dobu považovány za ztracené. Robert Capa je měl roku 1939 zapomenout při útěku z Paříže. Koncem minulého století byly však nalezeny až v Mexiku a jasně prý ukazují, že autentický snímek je ve skutečnosti nahraným podvrhem. Fotografie předcházející a následující po slavném záběru nepůsobí jako okamžiky z bitvy. Spíše se jedná o jakési vojenské cvičení či snad dokonce pózování jednotky před fotografem.

Pravosti snímku ovšem naopak nahrává to, že hlavní hrdina, padající voják, podle záznamu v den pořízení skutečně zemřel. Stalo se tak 5. září 1936. Podle jednoho z představitelů známé fotografické skupiny Magnum (kterou Capa založil) však není důležité, zda byla fotografie autentická, či nikoli, protože její váha a výpovědní hodnota byla ve své době nezpochybnitelná. Jde tedy spíše o její vyjmutí ze škatulky klasických děl fotožurnalistiky.

  • Robert Capa zdroj: wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/882/88190.jpg
  • Snímek umírajícího vojáka, Robert Capa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1010/100988.jpg