USA zesílily diplomatickou aktivitu na Blízkém východě

Jeruzalém/Teherán - Spojené státy se snaží oživit mírový proces na Blízkém východě. Ministr obrany USA Robert Gates je v Izraeli, zvláštní americký vyslanec George Mitchell jedná v Egyptě. V úterý do regionu přijede i poradce pro otázky národní bezpečnosti James Jones. Izraelsko-palestinské rozhovory jsou už půl roku na mrtvém bodě. Gates jednal v Izraeli také o íránském jaderném programu.

Spojené státy očekávají íránskou odpověď na nabídky týkající se rozhovorů o íránském jaderném programu do podzimu, uvedl Gates. Jeho izraelský protějšek Ehud Barak zopakoval izraelské stanovisko o tom, že Izrael nepřestává vylučovat vojenské řešení sporu o íránský nukleární program, za hlavní metodu ale stále považuje diplomacii a také sankce. „Nelze vyloučit žádné řešení. To je naše politika a myslíme ji vážně. Doporučujeme ostatním zemím, aby zaujaly stejné stanovisko, ale nemůžeme nikomu nic vnucovat,“ uvedl Barak.

Ehud Barak:

„Nelze vyloučit žádné řešení.“

USA chtějí oživit izraelsko-palestinská jednání (zdroj: ČT24)


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Gatese během schůzky obeznámil s tím, za jak vážnou hrozbu Izrael íránské jaderné ambice považuje, a rovněž s tím, že je třeba využít všechny dostupné prostředky k tomu, aby se Íránu zabránilo vyrobit jadernou zbraň. Gates pak odcestoval do Ammánu k jednání s jordánským králem Abdalláhem.

Americký prezident Barack Obama chce Írán získat k přímému dialogu ve sporu o obohacování uranu, kterého se Teherán odmítá vzdát. Íránští politici už záležitost považují za uzavřenou. Izrael žádal od USA, aby nabídku na dialog časově vymezily, a Obama v květnu řekl, že by rád slyšel íránskou odpověď do konce roku. Gates dnes hovořil o podzimu a zároveň varoval, že USA budou usilovat o mnohem tvrdší sankce OSN, pokud Írán nabídku na jednání zavrhne.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová minulý týden vzbudila v Izraeli znepokojení, když hovořila o možnosti rozšířit americká obranná opatření na spojence v Perském zálivu a chránit je tak před íránskou jadernou hrozbou. V Izraeli si to někteří vyložili jako smíření USA s tím, že Írán bude mít jadernou zbraň. Íránské ministerstvo zahraničí dnes v Teheránu prohlásilo, že USA nemají zapotřebí rozšiřovat „obranný deštník“, ale že postačí, když přinutí Izrael „zbavit se 200 jaderných hlavic“.

Mitchell jednal v Egyptě 

Mitchell dnes v Káhiře hovořil o normalizaci arabsko-izraelských vztahů s egyptským prezidentem Husním Mubarakem a šéfem Ligy arabských států Amrem Músou. Ten prohlásil, že arabské země budou o normalizaci hovořit, až Izrael zastaví budování osad na západním břehu Jordánu.

Vztahy Spojených států a Izraele jsou v poslední době napjaté. Americký prezident Barack Obama totiž požadoval, aby Izrael nezakládal další osady na palestinských územích. Ty jsou podle mezinárodního práva nezákonné. Izrael, který má mimo své území na 450 tisíc osadníků, s tím nesouhlasí.

  • Izraelský ministr obrany Ehud Barak autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1011/101069.jpg
  • Vyslanec USA pro Blízký východ George Mitchell autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1011/101071.jpg
  • Vyslanec USA pro Blízký východ George Mitchell autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1011/101070.jpg