Indický soud usvědčil tři lidi z útoků v Bombaji

Bombaj - Indický soud usvědčil tři lidi z teroristických útoků, při nichž před pěti lety v Bombaji zahynulo 50 lidí. Rozsudky budou vyneseny 4. srpna. Podle agentury Reuters bude prokuratura žádat tresty smrti. Dva muži a jedna žena patří ke skupině Laškare tajjaba, které se připisují také loňské atentáty na hotely v Bombaji, při kterých zemřelo na 160 lidí. Militantní organizace má sídlo v Pákistánu a usiluje o připojení indické části Kašmíru k Pákistánu.

Speciální soud zabývající se teroristickými činy trojici uznal vinnou z vražd, přípravy vražd a poškození veřejného majetku. Nikdo z obžalovaných vinu nepřiznal.

Podle obžaloby spáchali 25. srpna 2003 obžalovaný Ašrat Ansari, Muhammad Hanif a jeho žena Fahmína v centru Bombaje s pomocí dvou taxi a výbušnin krátce po sobě dva atentáty. Zabili při nich 52 osob a zhruba dvě stovky osob zranili. Zatčeni byli krátce po útocích. Spolu s nimi byli zadrženi další tři lidé, ale těm vina nebyla prokázána, takže nebyli ani obžalováni.

Skupina Laškare tajjaba vznikla v 80. letech údajně s tichým souhlasem pákistánské tajné služby. Indie ji považuje za nejnebezpečnější organizaci, která bojuje proti indickým zájmům. Má údajně na 2000 členů a její učení je založeno na puritánském výkladu islámu. Skupina podmiňuje možnost dohody s Indií odchodem indických vojáků z indické části Kašmíru.