Ruský soud propustil mafiána Mogileviče

Moskva - Z cely předběžného zadržení byl na svobodu propuštěn údajný boss organizovaného zločinu Semjon Mogilevič, který je hledán i ve Spojených státech a který byl před časem zatčen v Moskvě kvůli daňovým únikům. Mogileviče zná osobně i česká policie, jelikož byl svého času spojován v Česku s podvody kolem lehkých topných olejů. Podle mluvčí ruského vyšetřovacího výboru ministerstva vnitra byl Mogilevič propuštěn v pátek na příslib, že neuteče. Spolu s ním byl propuštěn z vězení i jeho obchodní partner Vladimir Někrasov. Oba muži byli ve vazbě od svého zatčení v lednu 2008, kdy byli obviněni z daňových úniků.

Prokuratura nepožádala o prodloužení vazby, Mogilevič je tedy volný

Kauzu začal projednávat moskevský soud, ale letos v červnu spis vrátil vyšetřovatelům k doplnění. Vazba Mogileviče byla několikrát prodlužována, její lhůta vypršela v neděli, a protože prý prokuratura nepožádala o její další prodloužení, Mogilevič byl propuštěn na svobodu.

V Česku se Mogilevič zviditelnil při policejní razii v pražské restauraci U Holubů v roce 1995. Policie tehdy zasáhla proto, že dostala anonymní udání, že zde měl být zavražděn právě Mogilevič. Ten měl řídit podvody s lehkými topnými oleji. Podle výpovědi člena budapešťské mafie Tamáse Borose byli majitelé firem, které nedovážely oleje prostřednictvím Mogilevičových firem, zastrašováni a vydíráni. Při podvodech s LTO přišel český stát v daňových únicích řádově o miliardy korun.

Podle mnohých je Mogilevič označován za jednoho z kmotrů ruských mafií. Spojené státy jej obvinily z toho, že stál v čele mocného zločineckého klanu, který měl v 90. letech sídlo v Budapešti. Ředitel FBI v roce 2005 řekl, že Mogilevičova organizace podnikala v obchodu s drogami, v pašování zbraní, v prostituci, v praní špinavých peněz a v burzovních podvodech.

Rusko něchtělo vydat Mogileviče do USA, chtělo jej mít „pro sebe“

Mogileviče ovšem Rusko nemělo v úmyslu Spojeným státům vydat k tamnímu trestnímu stíhání. Mělo se za to, že ruská obvinění proti Mogilevičovi měla souvislost s podvody kolem miliardových obchodů se zemním plynem mezi Ruskem a Ukrajinou.

Dlouhá léta byl Mogilevič na mušce Interpolu i zvláštních služeb několika států. Připisovaly se mu snad všechny možné zločiny i záhadná zprostředkování dodávek ruského plynu do Evropy. Špinavé peníze prý pral i pro bývalého ruského prezidenta Borise Jelcina. Mogilevič léta žil klidně v Rusku, na Ukrajině, v Německu, Británii, Maďarsku a v Izraeli. Má několik občanství, několik manželek, několik totožností. Zdálo se tak, že je nepolapitelný.

Paradoxně se nakonec ocitl za mřížemi kvůli neplacení daní, stejně jako americký gangster Al Capone. Před rokem a půl ho v Moskvě zatýkalo přes 40 po zuby ozbrojených agentů. Nyní je opět na svobodě.

  • Restaurace U Holubů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1011/101091.jpg
  • Plynovod autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/682/68187.jpg
Vydáno pod