Čína jedná v USA, po 60 letech oficiálně kontaktovala tchajwanského prezidenta

Washington - Spojené státy chtějí spolupracovat s Čínou a zastavit šíření jaderných zbraní, především na Korejském poloostrově. Prohlásil to americký prezident Barack Obama ve Washingtonu na úvod dvoudenního jednání mezi oběma velmocemi. Současně vyzval Čínu, aby respektovala náboženské a etnické menšiny. Prezidenti Číny a Tchaj-wanu si dnes mezitím navzájem zaslali telegramy, což je první přímý kontakt mezi nejvyššími představiteli obou zemí po 60 letech.

Strategický a ekonomický dialog mezi USA a Čínou ve Washingtonu se zaměří hlavně na vzájemný obchod a otázky zahraniční politiky. Jednání se vedle ministra financí Timothyho Geithnera účastní i ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Rozhovory jsou pokračováním dialogu, který v roce 2006 inicioval tehdejší americký ministr financí Henry Paulson. Důležitost dvoudenních jednání zdůrazňují obě strany, Čína do Washingtonu poslala 150 diplomatů.

Obama vyzval také k hlubší ekonomické spolupráci mezi Spojenými státy a Čínou. „Současná krize jasně ukázala, že rozhodnutí učiněná uvnitř našich hranic se odrážejí ve světové ekonomice,“ řekl Obama. „Proto musíme zůstat zavázáni k silné bilaterální a multilaterální koordinaci,“ dodal. USA a Čína podle Obamy mohou podpořit finanční stabilitu prostřednictvím větší transparentnosti a reformy regulace, usilovat o volný a poctivý obchod a snažit se dokončit takzvané katarské kolo jednání o další liberalizaci světového obchodu. Obama rovněž uvedl, že Čína by se mohla stát obrovským trhem pro americké zboží.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

První přímý kontakt prezidentů ČLR a Tchaj-wanu po 60 letech

Čínský prezident Chu Ťin-tchao dnes zaslal svému tchajwanskému protějšku Ma Jing-ťiouovi telegram, v němž vítá jeho nedělní zvolení do čela Národní strany (KMT). Tchajwanský prezident v odpovědi navrhl, aby obě strany odložily spory stranou. Jde o vůbec první přímý kontakt mezi vůdci obou zemí od roku 1949, kdy se Tchaj-wan od Číny odtrhl.

Z telegramu čínského prezidenta:

„Doufám, že naše dvě strany budou moci dál podporovat mírovou spolupráci, prohlubovat vzájemnou důvěru, přinášet občanům na obou stranách Tchajwanské úžiny dobré zprávy a přispívat k oživení velké čínské rasy.“

Chu Ťin-tchaova iniciativa možná naznačuje jeho přání se s nejvyšším tchajwanským představitelem setkat. Čínská lidová republika považuje Tchaj-wan za svou provincii a nevzdává se úsilí o opětné nabytí kontroly nad ním - v případě potřeby i silou. Ma Jing-ťiou, který byl zvolen prezidentem loni, slíbil užší styky s pevninskou Čínou. Obě strany pak podepsaly významné obchodní dohody, ale vyhýbaly se rozhovorům o politických záležitostech.

Barack Obama
Zdroj: ČT24