Ruský patriarcha Kirill na Ukrajině: vřelé uvítání i protesty

Kyjev - Ruský patriarcha Kirill přijel na návštěvu sousední Ukrajiny. Kromě tisíců věřících, kteří jej vítali s nadšením, na něj ale čekali i odpůrci ruské pravoslavné církve. Právě pro odpůrce je Kirillova cesta pouhým symbolem rozpínavosti Moskvy. Své zájmy hájili už na letišti, kde se poprali s policií. Kirill se poté raději vydal do východní části země, která je výrazně proruská.

Pravoslavná církev mezi obyvateli Ruska a Ukrajiny převládá. Po rozpadu Sovětského svazu se však rozdělily tábory věřících. Patriarcha Kirill je nyní chce znovu spojit, ovšem podmínky chce určovat sám. Navíc se zatím se zástupci ukrajinských pravoslavných ani nesešel.  

Odpůrci se bouří proti ruskému kolonizátorovi

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Ruská pravoslavná církev východnímu křesťanství dominuje - počtem věřících i peněz. Mimo jiné je důležitou součástí společnosti, a to i díky propojení s politikou. Demonstranti získali další argument, když na Kirillem slouženou mši v Kyjevě dorazil i proruský expremiér Viktor Janukovič. Moskvu totiž chápou jako kolonizátora, který by jejich zemi rád pohltil, a spojení církví vnímají jako první krok.

Kirill svoji návštěvu zdůvodňuje také tím, že Ukrajina dala vznik pravoslaví. Proto jeho první cesta po zvolení patriarchou vede právě do Kyjeva, kde se sešel s prezidentem Viktorem Juščenkem. Předmětem rozhovoru byly církevní vztahy.

Juščenko se kloní spíše na Západ

Juščenko však stejně jako západní, proevropská, část Ukrajiny z Kirillových plánů není nadšený. Proto v Kyjevě patriarcha navštívil jen několik svatostánků své církve a pak vyrazil na východ. Zde žijí hlavně Rusové, dominují tu ruské kostely a ukrajinská církev živoří. Místní strach z vlivu Moskvy nemají, naopak ho vítají. Kirilla zde navíc nečekají ani nepříjemnosti, neboť zde nikdo nepořádá protesty proti návštěvě hlavy ruské církve.