Na Ukrajině vyroste vilová čtvrť z českých dřevostaveb

Praha - Na Ukrajině nedaleko Kyjeva by měla vyrůst vilová čtvrť z dřevěných domů české produkce. Ukrajinský developer, který stavbu chystá, má zájem o domy české společnosti RD Rýmařov. Tedy firmy, kterou na domácím trhu před lety proslavily "okály" a která je dnes největším výrobcem prefabrikovaných dřevostaveb v Česku, píšou dnešní Hospodářské noviny. Projekt na stavbu několika stovek domků u Kyjeva zdržela hospodářská krize, která zkomplikovala jeho financování. Podle obchodního ředitele a spolumajitele RD Rýmařov Jiřího Pohloudka ale přípravy pokračují a stavět se začne v momentě, kdy banky obnoví na Ukrajině financování investičních projektů a místní partner se dostane k úvěrům.

„V srpnu začínáme na Ukrajině stavět první pilotní dům,“ cituje deník Pohloudka. RD Rýmařov chce kvůli tomuto projektu dokonce na Ukrajině založit výrobní závod. Prefabrikáty na stovky domků u Kyjeva by se sice měly zpočátku vyrábět v české mateřské továrně, vzhledem k dostatku levné suroviny a levné pracovní síle na Ukrajině se ale vyplatí podle Pohloudka otevřít vlastní výrobní kapacity na východě.

Krize výrobě prefabrikovaných domů přeje, protože jsou levné. Společnost RD Rýmařov zaznamenala v prvním pololetí rekordní prodej. Velký zájem je hlavně o nové modely se zhruba stometrovou obytnou plochou v ceně kolem dvou milionů korun. Tedy o nabídku připravenou speciálně pro krizový trh. I přes vysoký prodej na jaře však RD Rýmařov letos počítá s poklesem tržeb - řada investorů přepracovává své projekty: staví menší byty, odkládají připravené stavby, což se v Rýmařově projeví ve druhé půli roku. „I při nižších tržbách bychom ale měli udělat určitý zisk, jen v naší nejpesimističtější variantě počítáme s tím, že bychom nevydělali,“ řekl dále Pohloudek.

Za loňský rok firma vydělala 13 milionů korun před zdaněním.

Vydáno pod