Hillary Clintonová navštíví Afriku

Washington - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová zahájí v příštím týdnu návštěvu Afriky, při které zavítá do sedmi zemí. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí. Clintonová zahájí africkou cestu 5. srpna v Keni, kde se zúčastní konference o obchodu a rozvoji. V keňském hlavním městě Nairobi se americká ministryně chce na okraj konference setkat i s prezidentem somálské přechodné vlády šajchem Sharifem Sheikhem Ahmedem. Stane se tak nejvyšší představitelkou americké vlády, která se se somálským prezidentem setká. Schůzka má podpořit slabou somálskou vládu, která čelí povstání islamistických rebelů.

Po zastávce v Keni pocestuje Clintonová do Jihoafrické republiky, Angoly, Konga, Nigérie, Libérie a na Kapverdy. „V každé zemi bude zdůrazňovat, že Afrika je místem možností založených na morálce zodpovědnosti,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ian Kelly. „Zdůrazní americké odhodlání spolupracovat s vládami, soukromou sférou, nevládními organizacemi a občany na budování společností, kde každý jedinec může naplnit svůj potenciál,“ dodal Kelly.

Návštěva Clintonové přichází krátce po červencové cestě amerického prezidenta Baracka Obamy do Ghany. Clintonová s Obamou se tak stanou dvojicí (americká ministryně zahraničí - americký prezident), která Afriku navštíví nejrychleji od svého nástupu do funkce.

Vydáno pod