Endeavour se odpoutal od ISS. Připravuje návrat na Zemi

ISS (oběžná dráha) - Americký raketoplán Endeavour se dnes úspěšně odpoutal od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a zahájil přípravy na páteční přistání na Kennedyho vesmírném středisku na floridském mysu Canaveral. Odpoutání Endeavouru zahájila posádka vesmírného komplexu v 18:38 SELČ pozměněním pozice stanice vůči Zemi, následně v 19:26 SELČ uvolnili kosmonauti kotevní svorky a raketoplán volně odplul od ISS. Průlet Endeavouru ve vzdálenosti 122 metrů od stanice řídil pilot Doug Hurley. Informovala o tom americká vesmírná agentura NASA.

Posádka nyní připravuje raketoplán na vstup do zemské atmosféry. Součástí úkonů před přistáním je také kontrola tepelného štítu, který mohly poškodit mikrometeoroidy nebo vesmírné smetí.

Raketoplán se k ISS připojil v pátek 17. července. Velitel raketoplánu Mark Polansky navzdory řadě komplikací označil misi za „extrémně úspěšnou“. Za jedenáct dní sedmičlenná posádka Endeavouru uskutečnila pět výstupů do volného kosmu, během nichž vyměnila šest nových akumulátorů pro uchovávání energie získané ze solárních panelů a k japonskému vědeckému modulu Kibo (Naděje) nainstalovala dvojici navigačních videokamer a čtyřtunovou plošinu pro provádění pokusů mimo stanici. Astronauti z Endeavouru dočasně rozšířili šestičlennou posádku na ISS na dosud rekordních 13 lidí.

Rozhovor s Antonínem Vítkem ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Na palubě raketoplánu se po více než čtyřech měsících zpět na Zemi vrací první Japonec působící na orbitální stanici Koiči Wakata, kterého vystřídal americký kosmonaut Tim Kopra. 

Vydáno pod