Americký světelný billboard už Kubánce dráždit nebude

Havana - USA vypnuly světelný billboard, který na budově americké zájmové sekce v Havaně vysílal zprávy a prodemokratická hesla. Kubánská vláda proti zobrazování textu dlouho protestovala a snažila se výhled na něj zakrýt vlajkami nebo plakáty. Rozhodnutí vypnout billboard svědčí o tom, že Bílý dům chce mít s Havanou lepší vztahy. Spojené státy text vypnuly už v červnu, kvůli "zakrývacím" opatřením kubánské vlády si toho ale zřejmě nikdo nevšiml.

Vysílání světelného billboardu spustila v roce 2006 administrativa bývalého amerického prezidenta George Bushe. Havana na příkaz bývalého vůdce Fidela Castra uspořádala u budovy milionovou demonstraci a snažila se výhled na metr a půl vysoká písmena v pátém patře zakrýt vlajkami nebo plakáty. 

„Kubánci evidentně nemohli text číst. Bránil navíc rozvoji lepších vztahů obou zemí,“ vysvětlil americké rozhodnutí mluvčí ministerstva zahraničí USA Ian Kelly.

Ian Kelly

„Podle nás budou prezidentova opatření ze 13. dubna, která povolují americkým komunikačním firmám podnikání na Kubě, pro usnadnění volného přístupu k informacím mnohem účinnější.“

Prezident Barack Obama se snaží uvolnit napětí ve vztazích s Kubou. Povolil americkým komunikačním společnostem, aby obchodovaly s kubánskými partnery, začátkem měsíce se navíc poprvé po šesti letech sešli američtí a kubánští představitelé kvůli kubánským emigrantům. Amerika jim navíc také uvolnila pravidla - mohou zajet domů za příbuznými a posílat jim peníze. Sedmačtyřicet let staré obchodní embargo ale podle Washingtonu zůstane, dokud Kuba nezlepší přístup k lidským a politickým právům.

  • Obamománie na Kubě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1013/101264.jpg
  • Kubánské vlajky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1013/101265.jpg
Vydáno pod