V Karibiku ztroskotal člun s uprchlíky z Haiti

Port-au-Prince - Desítky lidí se pohřešují poté, co se nedaleko britských ostrovů Turks a Caicos v Karibském moři potopila loď s dvěma sty imigranty z Haiti. Přetížené plavidlo narazilo na útes, když se chtělo vyhnout kontrole pobřežní stráže. Nejméně dva lidé zemřeli, 85 se pohřešuje a 113 se podařilo zachránit. Lidé s nejhoršími zraněními byli převezeni vrtulníkem do nemocnice v největším městě ostrovů Providenciales, po dalších pohřešovaných se pátrá.

Loď vyplula z Haiti s asi 160 lidmi na palubě, cestou přibrala dalších čtyřicet. Mluvčí pobřežní stráže označila počet pasažérů za astronomický v poměru k velikosti plavidla. Loď byla na cestě tři dny. Jejím cílem byly Bahamské ostrovy nebo pobřeží USA. V pondělí spatřili lidé z ní hlídkový člun a posádka se snažila zakormidlovat za skaliska. Loď do nich přitom narazila.

Uprchlíci z Haiti kolem ostrovů často plují v přeplněných lodích, když se snaží dostat do Spojených států nebo na Bahamy za prací. Ostrovy Turks a Caicos, které jsou britským teritoriem, leží v Atlantském oceánu mezi jižními Bahamami a severním pobřežím Haiti.