U Bajkalu se ztratil český turista

Irkutsk (Rusko) - Ruští záchranáři hledají českého turistu, který se v neděli ztratil na východním břehu Bajkalského jezera. Muž se vzdálil od skupiny během výpravy na poloostrově Svatý nos. Podle ministerstva pro mimořádné události autonomní republiky Burjatsko nebyla skupina zaregistrována. Záchranáře zburcoval po návratu z výpravy další turista.

Letos už si Bajkalské jezero vyžádalo několik obětí. V dubnu tu zahynul burjatský ministr dopravy a energetiky Sergej Černigorskij poté, co se pod jeho terénním vozem probořil na jezeře led. V květnu se nedaleko Bajkalu zřítil vrtulník, v němž zahynul guvernér Irkutské oblasti Igor Jesipovskij a čtyři další lidé.

Bajkal je nejhlubší a nejstarší jezero na naší planetě a obsahuje 20 procent světových zásob sladké vody. Největší hloubka dosahuje 1,7 km, na délku má 636 km (odpovídá vzdálenosti Praha-Varšava) a šířka se pohybuje od 27 do 80 km. Plochou 31 492 čtverečních kilometrů odpovídá zhruba rozloze Belgie, vlévají se do něho na čtyři stovky velkých i malých řek a vytéká pouze jediná - Angara. V Bajkalu žije přes 2 600 živočišných a rostlinných druhů. V roce 1996 bylo jezero staré 25 milionů let zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.