Belgický terorista marockého původu dostal doživotí

Rabat - Marocký soud ve městě Sale poslal na doživotí do vězení 51letého Belgičana marockého původu Abdelkadera Belliraje. Muž vedl islamistickou skupinu, spáchal v Belgii šest vražd a pašoval zbraně. Zatčen byl spolu se 30 dalšími lidmi v únoru 2008. Jeho právník tvrdil, že ve skutečnosti mezi islamisty pracoval pro belgickou rozvědku. Tresty v rozpětí od jednoho do třiceti let odnětí svobody soud vyměřil také jeho 34 spolupracovníkům. Belliraj tvrdí, že je nevinný, jeho advokát se proti rozsudku odvolá.

Soudní proces, který začal již v říjnu, patřil k nejsledovanějším kauzám mezinárodního terorismu v severní Africe. Státní zástupce původně pro Belliraje požadoval trest smrti.

Belliraj a dalších 34 obžalovaných, mezi nimiž je i šest opozičních islámských politiků, policejní ředitel a novinář pracující pro televizi Al-Manar, čelili dále obžalobě z obchodu se zbraněmi, ohrožování státní bezpečnosti, praní špinavých peněz a mnoha krádeží v Lucembursku. Belliraj se podle obžaloby také údajně setkal s Usámou bin Ládinem jen několik dnů před teroristickým útokem z 11. září 2001.