Při útoku na tábor Lidových modžahedů zraněno 260 lidí

Bákubá (Irák) - Nejméně 260 lidí bylo dnes zraněno při střetech, které vypukly v táboře íránské opoziční skupiny Lidoví modžáhedové v Iráku. Násilnosti začaly poté, co se irácká policie a armáda pokusily obsadit tábor, kde od roku 1986 žili odpůrci íránského režimu. Střety trvaly několik hodin. Mezi zraněnými je 200 členů Lidových modžáhedů a 60 příslušníků bezpečnostních sil. Na 50 obyvatel tábora bylo zadrženo. Ve večerních hodinách podle iráckých zdrojů měly bezpečnostní síly tábor pod kontrolou.

Irák už letos v lednu oznámil, že do dvou měsíců uzavře tábor íránských Lidových modžáhedů. Zdůvodnil to tím, že nehodlá na svém území podporovat žádné protiíránské aktivity. Uživatelé tábora ležícího severně od Bagdádu měli možnost odejít do jiné země. Pokud by ji nevyužili, měli být deportováni do Íránu. Irácká armáda se dnes odpoledne pokusila převzít nad táborem kontrolu, ale narazila na prudký odpor jeho obyvatel.

Lidoví modžahedové

Lidoví modžáhedové sice pomohli islámskému duchovenstvu zvítězit v roce 1979 v íránské islámské revoluci, ale později se proti šíitským duchovním postavili a stali se obránci umírněného islámu. V irácko-íránské válce v 80. letech minulého století stáli na straně Iráku. Jejich tamní tábor byl založen roku 1986, když tehdejší irácký prezident Saddám Husajn skupině povolil zřídit v Iráku základnu k útokům na Írán. Po Saddámově svržení v roce 2003 americká armáda modžáhedy odzbrojila.