Federální agenti prohledali další dům Jacksonova lékaře

Las Vegas - Američtí federální agenti prohledali další dům Conrada Murrayho, bývalého osobního lékaře zpěváka Michaela Jacksona. Údajně hledali dokumenty a lékařské záznamy, které by svědčily o zabití krále popu. Žádná obvinění nebo podezření ale nepadla. Murray podal zpěvákovi Michaelu Jacksonovi, který trpěl nespavostí, silná anestetika, aby mu pomohl spát. Tento prostředek by podle vyšetřovatelů mohl být příčinou zpěvákovy smrti.

Murray byl s Jacksonem v okamžiku jeho smrti. Protidrogoví agenti už minulý týden prohledali lékařovu ordinaci a sklad. Murray sídlí v Las Vegas a lékařskou licenci má pro Kalifornii, Nevadu a Texas. Policie stále oficiálně mlčí. Otevírá se tak prostor pro další a další dohady. Podle nepotvrzených zpráv hledali dokumenty, zabavili mobilní telefony a harddisk z osobního počítače.

„Nemůžu říct, čeho se týkal příkaz k domovní prohlídce ani co jsme konkrétně hledali,“ podotkl federální agent Michael Flanaghan. Americká média spekulují, zda se policejní smyčka utahuje právě kolem Jacksonova doktora Conrada Murrayho. Žádné obvinění nepadlo a oficiálně není ani mezi podezřelými. Při vyšetřování spolupracuje.

Příčina smrti Jacksona (zdroj: ČT24)

Propofol zpomaluje srdeční tep a snižuje krevní tlak

Vyšetřování se soustředí na roli, jakou sehrálo nitrožilní anestetikum propofol. Murray ho Jacksonovi údajně podal jen několik hodin před smrtí. Propofol je znám jako krátkodobě působící anestetikum s rychlým účinkem i odezněním. Jeho použití v domácím prostředí jako uspávací prostředek může být kvalifikováno jako profesionální chyba lékaře. Kromě anestetického účinku propofol zpomaluje srdeční tep a snižuje krevní tlak.

„Může dojít k nedostatečnému okysličování mozku a orgánů a pacientovo srdce může přestat pracovat,“ vyjádřil se lékař Paul Wischmeyer. Jackson užíval propofol asi dva roky, aby mohl spát. Definitivní světlo do toho, co zpěvákovi způsobilo 25. června zástavu srdce, by měl vnést výsledek toxikologického rozboru. Objevit by se mohl už tento týden.

Propofol
Zdroj: ČT24