Další dva z pěti unesených Britů v Iráku jsou prý mrtví

Londýn - Dva z pěti britských rukojmích, kteří byli v Iráku uneseni v květnu 2007, jsou nejspíš mrtvi. Britské ministerstvo zahraničí podle britských médií sdělilo rodinám unesených mužů, že oba zřejmě už nežijí. Totožnost mrtvých není známa. Oficiálně se o nich mluví jako o Alanovi a Alecovi. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že podnikalo veškeré kroky k osvobození rukojmích.

V květnu 2007 ve vládní budově v Bagdádu únosci zajali čtyři pracovníky bezpečnostní agentury a počítačového experta. Nejprve požadovali stažení britských vojáků z Iráku, později chtěli rukojmí vyměnit za devět zadržovaných Iráčanů.

Britská média před rokem informovala o tom, že jeden z pětice unesených Britů údajně spáchal sebevraždu. Zprávy se ale nepotvrdily. Letos v březnu američtí vojáci vydali iráckým kolegům jednoho z chycených iráckých extremistů, jehož vydání únosci požadovali.

Těla dvou z pěti rukojmích byla nalezena minulý měsíc. Muži byli zastřeleni a jejich těla byla předána britskému velvyslanectví v Iráku. Už tehdy prý únosci mluvili o dalších dvou mrtvých. O osudu počítačového experta se zatím nic neví. Předseda britské vlády Gordon Brown řekl, že o „velmi pravděpodobné“ smrti jejich blízkých už byly minulý týden vyrozuměny rodiny obou mužů. Dodal, že on sám i jeho vláda jsou odhodláni udělat vše pro záchranu posledního z pětice, Petera Moorea, který, „jak si myslíme, je stále naživu“.

Můžeme jen doufat

Rodiny unesených Britů se stále nevzdávají naděje, že se jejich příbuzní vrátí živí. „Nemůžeme nic dělat, cítíme se tak bezmocní,“ říká babička jednoho z unesených Britů. „Modlíme se a doufáme, že to dobře skončí,“ uvedl pro BBC další z příbuzných. Britské ministerstvo zahraničí odmítlo další podrobnosti případu zveřejnit.