Čína chce omezit počet trestů smrti

Peking - Čínský Nejvyšší lidový soud chce omezit vydávání rozsudků smrti, naznačil to jeho místopředseda. Podle Amnesty International bylo v Číně loni popraveno přibližně 1700 lidí. Soud si přeje revizi zákonů, aby se počet rozsudků smrti omezil. Zároveň chce umožnit propouštění vězňů s dobrým chováním, o úplném zrušení trestu smrti se ale v Číně neuvažuje.

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International letos informovala, že v Číně bylo loni popraveno přinejmenším 1718 lidí. Trest smrti se užívá i pro nenásilné trestné činy jako je korupce nebo daňové úniky.

Soud chce revidovat zákony, aby se omezil počet rozsudků smrti, a chce umožnit propouštění vězňů s dobrým chováním, řekl soudce z této instance listu Legal Daily. Prohlásil, že je třeba rozsudků smrti užívat co nejméně, tedy neusmrcovat toho, kdo nezabil.

Trest smrti pouze za závažné zločiny se společenským dopadem

List neuvedl jméno soudce, ale deník China Daily dnes napsal, že jde o místopředsedu nejvyššího lidového soudu Čang Ťüna. China Daily pak citoval Čang Ťüna, který uvedl, že se nejvyšší lidový soud snaží zajistit, aby byl trest smrti uplatňován pouze v případě závažných zločinů se společenskými dopady, ale že Čína nemůže zrušit trest smrti úplně.

Podle listu China Daily nejvyšší lidový soud zrušil v roce 2007 patnáct procent rozsudků smrti a loni deset procent. Například minulý týden nejvyšší lidový soud zrušil rozsudek smrti pro muže, který zabil milence své ženy. Soud dospěl k závěru, že částečnou zodpovědnost nese i žena, a přihlédl k tomu, že podvedený manžel, který vraždil, projevil lítost a vyplatil odškodné rodině oběti.