Írán bude soudit dvacítku lidí zatčených po volbách

Teherán - Íránské soudy budou v sobotu posuzovat obvinění dvaceti lidí zatčených při povolebních protestech. Měli se provinit ozbrojováním, útoky na veřejné budovy a stykem s nepřátelskými médii. Souzeni budou hlavně lidé spojení s exilovými Lidovými modžáhedy. Po červnových volbách se do vazby dostaly témeř 2000 lidí.

Někteří z dvacetičlenné skupiny, která stane před soudem, jsou obviněni také z pumového útoku, ozbrojování puškami a granáty, napadení policistů a milicionářů a předávání snímků z manifestace nepřátelským sdělovacím prostředkům. Žaloba může obsahovat také poškození veřejných budov, protože při demonstracích dav útočil na banky a další domy.

Podle agentury IRNA budou souzeny hlavně osoby, které mají kontakty s exilovými Lidovými modžáhedy. Za války s Irákem stáli na straně Bagdádu a Teherán jim připisuje mnoho útoků na íránské cíle. K teroristickým skupinám jsou řazeni také v USA.

Do pátku by měli být zadržovaní propuštěni, tvrdí prokuratura 

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dopisem v úterý požádal šéfa justice ajatolláha Mahmúda Hášemího Šahrúdího, aby do 7. srpna byli propuštěni všichni, proti nimž nebudou vznesena zásadní obvinění. Prokuratura oznámila, že do pátku bude většina zadržených na svobodě.

Podle dnešní zprávy bude v nejbližších hodinách propuštěn invalidní reformátor Saíd Hadžarjan, který působil jako poradce někdejšího reformátorského prezidenta Mohammada Chátamího. Je mu 55 let, ale v roce 2000 byl postřelen a je upoután na invalidní vozík. Policie ho odvezla z domu 16. června a ve vazbě je v teheránské věznici Evín. Manželka sice dostala povolení ho tam navštívit, ale má prý o manžela starost, protože ho našla ve špatném duševním stavu. „Byl velmi slabý, v depresi a nepřestal plakat,“ řekla.


Opozice žádala úřady o povolení čtvrteční tryzny za 20 obětí demonstrací, ale nedostala je. Chtěla se sejít v jedné z teheránských modliteben. Dnes oznámila, že dva z jejích vůdců a zároveň neúspěšných kandidátů voleb Mír Hosejn Músáví a Mahdí Karrúbí ve čtvrtek mrtvé uctí na hřbitově u hrobů. Podle internetové stránky opozice se má shromáždění konat v 16:00 hodin odpoledne (13:30 SELČ). Některé oběti protestů jsou pochovány na hřbitově Behešte Zahra na jihu Teheránu a tam se bude setkání konat.

Symbolem povolebních incidentů vládních sil s Músávího stoupenci se stala 20letá dívka, která byla o víkendu střelena do hrudníku a přímo před kamerou zemřela během demonstrace na chodníku teheránské ulice.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod