Senát USA podpořil stavbu protiraketového štítu, vláda nevylučuje vstup Ruska do NATO

Washington - Americkým senátorům se nelíbí ústupky prezidenta Baracka Obamy Rusku ve snaze uzavřít novou smlouvu o jaderném odzbrojení. Senát totiž podporuje plán protiraketového systému ve střední Evropě, Obama ale ještě definitivně nerozhodl, zda v něm bude pokračovat. Americký a ruský prezident se dohodli na snížení počtu strategických hlavic zhruba o třetinu, dohody ale musí ratifikovat 67 senátorů nebo dvě třetiny přítomných členů Senátu, což dává 40 republikánským senátorům, tradičně obhajujícím nutnost zachování jaderných odstrašujících prostředků, velmi silný vliv.

V několika rezolucích zahrnutých do zákona o zbrojním rozpočtu přijatého minulý týden Senát podpořil zvažovaný protiraketový systém v České republice a Polsku, s nímž Moskva zásadně nesouhlasí, a varoval před jakoukoli zbrojní smlouvou s Ruskem, jež by tento systém omezila.

Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv na své schůzce tento měsíc v Moskvě stanovili jako cíl snížení počtu strategických hlavic zhruba o třetinu na 1 500 až 1 675. Jejich jednání pootevřela cestu k nové odzbrojovací dohodě, jež by měla nahradit smlouvu o snížení stavu strategických zbraní START, jejíž platnost vyprší 5. prosince.

Republikánští senátoři Jon Kyl z Arizony a Jeff Sessions z Alabamy uspěli minulý týden ve čtvrtek při hlasování v Senátu s nezávaznou rezolucí, podle níž dohoda navazující na smlouvu START nesmí omezovat protiraketovou obranu, možnosti využívání vesmíru či vyspělých konvenčních zbraní. Rezoluce rovněž vyzývá prezidenta, aby průběžně informoval o plánech kabinetu na posílení bezpečnosti a spolehlivosti amerických jaderných zbraní. Při dalším hlasování Senát schválil rezoluci navrženou Sessionsem a nezávislým senátorem Joem Liebermanem z Connecticutu, která vyjadřuje podporu raketovému obrannému systému v Polsku a České republice.

USA nevylučují možnost vstupu Ruska do NATO

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy nevylučuje možnost vstupu Ruska do NATO. Náměstek ministryně zahraničí Philip Gordon v úterý v Kongresu prohlásil, že dveře aliance by měly zůstat otevřené evropským demokraciím. „Jestliže Rusko splní kritéria, bude schopno podílet se na všeobecné bezpečnosti a bude-li v alianci panovat shoda, pak by nemělo být vylučováno,“ řekl Gordon.

Vydáno pod