V íránském táboře v Iráku pokračovaly střety, údajně 11 mrtvých

Bagdád - Irácké vládní jednotky vzaly útokem tábor Ašraf íránské exilové skupiny Lidoví modžáhedové, která právě z Iráku vedla boj proti vládě v Teheránu. Při bojích v táboře zemřelo údajně 11 lidí a 500 dalších bylo zraněno. Iráckým vojákům se údajně již podařilo dostat pod kontrolu celý tábor. Tamní vláda, která vylepšuje vztahy se sousedním Íránem, už íránskou opozici na svém území nechce.

„Střety znovu vypukly ve chvíli, kdy irácká policie v táboře otevřela svou stanici a vztyčila nad ní iráckou vlajku,“ řekl policejní důstojník Ibráhím Karáví. Tábor Ašraf zabírá plochu 25 kilometrů čtverečních a leží asi 80 kilometrů severně od Bagdádu. Dnes do něj nebyl povolen vstup nikomu z novinářů a bilance střetů, stejně jako ostatní informace, není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Saddám Husajn modžáhedy přitom před čtvrt stoletím vítal s otevřenou náručí. Právě probíhala irácko-íránská válka a uprchlíci, kteří nenáviděli režim v Teheránu snad ještě víc než on, pro něj byli cenní spojenci. Jenže dnešní irácká vláda chce s Íránem vycházet v dobrém. A žádné protiíránské aktivity na svém území nehodlá trpět, přestože modžáhedové tvrdí, že zbraně už složili.  

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

„Irák nebude Iránce nutit k odjezdu proti jejich vůli. Ale měli by spolupracovat s postupem vlády,“ uvedl v prohlášení mluvčí irácké vlády Alí al-Dabbagh.

Irák proti modžáhedům zasáhl okamžitě, jak to bylo možné

Lidoví modžáhedové za sebou mají řadu teroristických útoků. I Spojené státy je proto vedou na seznamu teroristických organizací. Přesto nad nimi americká armáda držela ochrannou ruku, protože byli cenným zdrojem informací. Podle všeho právě od nich přišly v roce 2003 první zprávy o íránském jaderném programu. Jenže nedávno americké jednotky přenechaly bezpečnost v zemi v rukou Iráčanů. A ti se zásahem proti nepohodlné skupině neotáleli.

Irák exulantům nabízí, aby odešli do nějaké třetí země nebo se vrátili domů. To je ale pro opozici ta nejhorší varianta. V Íránu je kvůli jejich přechodu k nepříteli považují za zrádce a nikdo je tam vítat nebude. Modžáhedové prohlásili, že se vrátí pouze, když jim nebudou hrozit perzekuce. Takové záruky se ale dočkají jen těžko.

Lidoví modžáhedové sice pomohli islámskému duchovenstvu zvítězit v roce
1979 v íránské islámské revoluci, ale později se proti šíitským duchovním
postavili a stali se obránci umírněného islámu.