Opalování v solárních studiích je nebezpečné jako kouření

Londýn - Světová zdravotnická organizace v čerstvě zveřejněné vědecké zprávě přirovnává umělé UV záření k tabáku, azbestu či formaldehydu. Británie už zvažuje přísná opatření, protože podle vědců UV záření ze solárních přístrojů může vést ke vzniku rakoviny kůže a očí. Nejohroženější jsou podle výzkumu děti a mladí do třiceti let. Riziko vzniku melanomu kůže u nich stoupá o 75 procent.

„Pokud Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny takto překvalifikovala riziko plynoucí z opalování v soláriích, tak to musíme brát vážně,“ uvedla lékařka z britské nadace pro výzkum rakoviny Kat Arneyová.

Počet Britů postižených rakovinou se za posledních 30 let více než zčtyřnásobil. Z 3,4 případu na 100 000 obyvatel v roce 1977 vzrostl na 14,7 v roce 2006. V Británii se tak vláda dostala pod tlak, aby zavedla zdravotní varování v soláriích jako u krabiček cigaret a zakázala přístup dětem a mládeži, jak to už před dvanácti lety udělala Francie. „Na opatření to je. Můj osobní názor je, že ani ne tak v zabránění přístupu do těchto zařízení, jako ve zpřísnění technických podmínek,“ řekl náměstek české ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Reportáž Ziny Plchové a Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Provozovatelé solárií oponují

Bronzovou pleť si ze solárií odnášejí hlavně miliony mladých žen a mužů. Vyznavači bronzové pleti i zástupci solárií nebezpečí umenšují. Britská Asociace provozovatelů solárií (TSA) podle BBC oponuje, že přímá souvislost mezi využíváním opalovacích přístrojů a rakovinou kůže nebyla prokázána. „A co v dnešní době není karcinogenní? I slunce je karcinogenní,“ tvrdí například jedna ze zákaznic pařížského solárního studia.

Varování Světové zdravotnické organizace však zní jasně: Doposud naši vědci považovali solária za pravděpodobně nebezpečná lidem. Teď je řadí k nejrizikovějším pro vznik rakoviny. Když v dubnu Česká obchodní inspekce namátkově zkontrolovala osm solárií v Praze a středních Čechách, zjistila, že šest z nich vyzařuje nežádoucí hodnoty. Podobné kontroly proběhly i v Dánsku i Německu, kde bez problémů pracuje jen asi polovina zařízení.