Studentská formule se připravuje na ostrý start v Německu

Praha - Studenti ČVUT naplno testují formuli, kterou postavili v rámci studia na pražské technice. Připravují ji na první skutečný závod, a to na okruhu v Hockenheimu. Jde o první studentský tým z České republiky, který se zúčastní prestižní soutěže předních univerzit. Desítky studentů na ní pracovaly od návrhu po závěrečné ladění rok a půl. Celý projekt přišel na 1 200 000 korun.

„Klukům to dá určitě mnoho, protože se nedělá nic do šuplíku. Navrhne se to, v dílně se vyrobí díly, namontuje se to a pak se to vyzkouší,“ řekl Radek Tichánek ze strojní fakulty ČVUT. Konstruktéři nyní stroj testují na letišti v Chrášťanech u Českého Brodu. Zatím zlobí hlavně řazení.

Do studentské formule usedl také profesionální závodník Jarek Janiš. Je to druhý Čech, který kdy pilotoval jako testovací jezdec formuli 1. Studentům se pokouší v mnohém poradit. Zároveň adeptům na pilota vysvětlil, co za volantem dělat.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

„Zkoušeli jsme i sprinty, které budou součástí závodu, a na necelých 100 metrů byly časy pod 5 vteřin,“ poznamenal jeden ze studentů Lukáš Vojík před očekávaným ostrým startem na prestižních závodech v Německu.