Bavorská Železná Ruda láká do tříd české školáky

Bavorská Železná Ruda (Německo) - Bavorská Železná Ruda (Bayerisch Eisenstein) zřídí od příštího roku společnou německo-českou třídu s výukou češtiny. Spolu se sousední Železnou Rudou na to městečko s téměř tisícovkou obyvatel požádá o dotace z EU. Pokud podporu nezíská, zaplatí třídu samo. Podle starosty Bavorské Železné Rudy Thomase Müllera chodí už teď pět dětí z Česka do zdejší mateřské školy a dvě na základní školu. Rodiče malých Čechů z české Železné Rudy a okolí v tom vidí nejsnazší způsob, jak hned odmalička děti učit cizí jazyk.

Bavorská Železná Ruda se trvale vylidňuje kvůli nedostatku pracovních míst. Ještě před rokem měla přes tisíc obyvatel, nyní 976. Ve školácích z Česka proto radnice vidí velký potenciál. Navíc řadu místních rodinných domů, bytů a apartmánů zde nyní zkupují právě Češi. Objekty zatím většinou využívají jako víkendové bydlení. Podle Müllera v případě velkého zájmu českých dětí o místní školku nebo školu nebude problém objekt rozšířit.

V Bavorské Železné Rudě je mateřská škola s 26 dětmi a základní škola od první do čtvrté třídy. Za dalším studiem odcházejí děti do 14 kilometrů vzdáleného Zwieselu, kam také jezdí čeští studenti.

Asi 90 procent občanů žije v Bavorské Železné Rudě z cestovního ruchu. Po letech stagnace tu začal předloni opět narůstat počet turistů o čtyři až pět procent, zejména díky divoké přírodě v okolí neboli Národnímu parku Bavorský les. Zhruba 60 procent návštěv evidují hoteliéři v zimě díky lyžování na Velkém Javoru. V posledních dvou letech tam tvoří Češi 40 procent návštěvníků.