Británie a USA jsou nadále odhodlány uspět v Afghánistánu

Washington - Británie a Spojené státy ve středu slíbily, že i přes vzrůstající skepticismus veřejnosti a vysoký počet mrtvých vojáků budou pokračovat ve snahách stabilizovat Afghánistán. Britský ministr zahraničí David Miliband, který je na návštěvě Washingtonu, řekl, že pro všechny země s jednotkami v Afghánistánu je současné období složité. Věří prý ale, že britská veřejnost misi podporuje. "Myslím, že Britové budou tuto misi podporovat i nadále, protože máme jasnou strategii a jasné odhodlání spolu se Spojenými státy a dalšími členy koalice dosáhnout úspěchu," prohlásil Miliband na společné tiskové konferenci s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.

Afghánistán byl „umělou líhní“ pro útoky, jako byly ty z 11. září 2001, a britská veřejnost tomu rozumí, řekl dále britský ministr, podle něhož bude další prioritou posílení afghánských bezpečnostních jednotek. Clintonová také zdůraznila silné odhodlání obou zemí. „Budeme stát bok po boku,“ řekla americká ministryně. „Bylo to velmi náročné období pro americké a britské jednotky a pro americkou a britskou veřejnost, která za nimi stojí,“ uvedla Clintonová, podle které jsou boje v Afghánistánu i Pákistánu v zájmu Američanů i Britů.

Počet britských vojáků, kteří zemřeli v Afghánistánu, již překročil počet Britů, kteří zahynuli v bojích v Iráku. Jen během července zemřelo 22 britských vojáků, celkem pak 191. Američanů za stejné období zahynulo ještě o 13 více.

Krvavá bilance posledního měsíce měla dopad na podporu britské i americké veřejnosti. Podle průzkumu veřejného mínění, který zveřejnil britský deník Independent v tomto týdnu, je 52 procent dotázaných přesvědčeno, že by Británie měla své jednotky stáhnout okamžitě. Americké průzkumy veřejného mínění ukazují, že misi podporuje asi polovina obyvatel USA.

Vojáci v Afghánistánu
Zdroj: ČT24