KLDR zajala jihokorejskou rybářskou loď

Soul - Severní Korea dnes ráno zadržela jihokorejský rybářský člun, který neúmyslně překročil námořní hranici mezi oběma státy. Člun byl odtažen do severokorejského přístavu Čangčon. Soul vyzval Pchjongjang, aby plavidlo a čtyři členy jeho posádky neprodleně propustil. KLDR bez dalších podrobností odpověděla, že posádka je vyslýchána.

K incidentu došlo asi v 6:30 místního času (23:30 ve středu SELČ) ve Žlutém moři. Jihokorejský činitel, který o kauze hovořil pod podmínkou anonymity, sdělil, že lodi pravděpodobně selhala satelitní navigace, a hlídkující plavidlo KLDR ji proto zajalo.

V reakci na zadržení člunu demonstrovaly dnes v centru Soulu desítky Jihokorejců proti severokorejskému režimu. Nespokojenci pálili severokorejské vlajky a fotografie vůdce KLDR Kim Čong-ila. Na transparentech apelovali na okamžité propuštění lodi a rybářů.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)


Vztahy mezi oběma Korejemi se zhoršily v loňském roce poté, co se moci v Soulu ujala konzervativní proamerická vláda, která praktikuje tvrdší politiku vůči severokorejskému komunistickému režimu a ukončila dříve štědrou humanitární pomoc KLDR.

Vydáno pod