Írán si připomene oběti volebních nepokojů

Teherán - Írán čeká tryzna za oběti povolebních protestů - o její povolení požádal úřady poražený prezidentský kandidát Mír Hosejn Músáví. Úřady akci nepovolily, opoziční vůdci se ale podle agentury Reuters rozhodli zákaz ignrorovat a památku mrtvých uctít. Při protestech po červnových prezidentských volbách, v nichž oficiálně zvítězil dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád, zadržela policie dvě tisícovky lidí, tři stovky stále zůstávají ve vězení. Opozice volby stále považuje za zmanipulované, nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Chameneí ale přepočítání hlasů nepovolil.

Nepokoje v prezidentských volbách si oficiálně vyžádaly 20 mrtvých, dnes se za ně má konat veřejné shromáždění. Vůdce opozice Músáví proto vyzval íránské duchovenstvo, aby respektovalo ústavu a povolilo shromáždění a „vzpomínku na zavražděné.“

Músáví kritizuje také zatýkání aktivistů, soudní moc o tom prý není informována. Podle íránského ministerstva spravedlnosti bude o jejich osudu rozhodnuto do týdne. Všichni, kdo nespáchali čin, za který by měli být vězněni, mají být propuštěni.

V Íránu bude tryzna za oběti nepokojů (zdroj: ČT24)


Músáví ale trvá na tom, že akce jeho příznivců a zastánců reforem budou pokračovat. O neutěšené situaci opozice svědčí i zpráva Human Rights Watch, podle které íránské úřady zatýkají nebo zastrašují významné právníky a ochránce lidských práv, aby jim zabránily hájit zadržené.

Demonstrace za oběti nepokojů v Íránu
Zdroj: ČT24