Proti chřipce budou v USA přednostně očkovány těhotné ženy

Washington - Odborníci ve Spojených státech sestavili pořadník pro očkování proti chřipce. Jako první mají vakcínu dostat těhotné ženy a opatrovníci dětí. Po nich přijdou na řadu zdravotníci a děti. Další vakcíny dostanou mladí od 19 do 24 let. Ti jsou totiž k nemoci obzvlášť náchylní a mohou ji snadno rozšířit. Ochrana proti běžné chřipce posílí organismus, a obyvatelstvo má tak být lépe připraveno na očekávaný nápor prasečí chřipky.

Na prasečí chřipku ve světě od dubna zemřelo přes 800 lidí. Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí dostalo informace o 302 úmrtích v USA a o 266 z těchto osob získalo poměrně podrobné informace. Šest procent z nich byly těhotné ženy, které jsou ohroženy zdravotními komplikacemi a smrtí víc než ostatní populace. Byla u nich zaznamenána čtyřikrát častější hospitalizace a také relativně velká úmrtnost.

V Česku je 75 potvrzených případů prasečí chřipky. Druhou vlnu nákazy odborníci očekávají na podzim. Ministerstvo zdravotnictví rovněž doporučuje očkování proti klasické sezonní chřipce, běžně dostupná vakcína totiž posílí organismus.