Indický duchovní vůdce tvrdí, že věda a spiritualita k sobě mají velmi blízko

Praha - Svůj život už si dnes téměř nedovedeme představit bez platebních karet, dotykové obrazovky a dalších vymožeností ze světa počítačů. Všechny tyto věci si spojujeme s technickým pokrokem. Výdobytky moderní doby přitom pomáhal vynalézt člověk, který je silně spjat se spiritualitou. Indický duchovní mistr a vynálezce Sant Rajinder Singh Ji Maharaj při své návštěvě naší země v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi zdůraznil, že věda a duchovno nemají od sebe tak daleko.

Meditace člověku umožňuje experimentovat s vlastním tělem

Již v době dospívání se zajímal o spojení vědy se spiritualitou. Věda podle jeho slov věří v předkládání teorií, na jejichž základě vznikají různé experimenty. Podle průběhů a výsledků těchto experimentů se pak teorie potvrdí nebo vyvrátí. „Spiritualita je vlastně podobná. Když děláme různé cvičení a meditace, pochopíme, že jde vlastně o čistou vědu, dokonce matku všech věd. Když experimentujeme sami se sebou a víme, kdo jsme, dokážeme se soustředit na spojení duchovní síly v nás, jedině tehdy dosáhneme náhledu na svět z obou stran,“ vysvětlil duchovní.

Rozhovor s indickým duchovním vůdcem Sant Rajinder Singh Ji Maharajem (zdroj: ČT24)

Sant Rajinder Singh Ji Maharaj pracoval v mnoha různých odvětvích lidské činnosti. Navrhl obvodové vybavení počítače, přístroj na snímání kreditních karet a s několika dalšími lidmi pracoval na výrobě počítačové dotykové obrazovky.

Meditovat by se mělo každý den, minimálně půl hodiny 

Vynálezce vede organizaci s názvem Věda o spiritualitě, která sídlí v padesáti různých zemích. Zaměřuje se na uchopení spirituality z vědeckého hlediska. Snaží se o to, aby byl člověk schopen experimentovat s vlastní myslí a duší. Potom člověk může nastoupit na cestu spirituality. „Díky meditaci spojíme duchovní sílu a získáme tak stabilitu. Meditovat by se mělo každý den a mělo by to trvat minimálně půl hodiny. Věřím, že pokud najdeme nejdříve mír sami v sobě, tak se stane i postupně mírumilovnější celé prostředí kolem nás,“ podotkl Sant Rajinder Singh Ji Maharaj.

Stále více vědců přijímá duchovní cestu 

Podle jeho slov je spiritualita pro vědu velice důležitá. Věda se snaží přijít na to, jak vznikl vesmír, spiritualita si klade stejné otázky. „Ve světě spirituality hledáme odpovědi prostřednictvím experimentování s vlastní duší. Čím dál víc vědců přijímá duchovní cestu a stále víc duchovních mistrů se stává vědci. Obojí tak směřuje ke splynutí, které odpoví na všechny otázky,“ dodal indický duchovní vůdce.

Sant Rajinder Singh Ji Maharaj

se narodil v Novém Dillí v Indii. Vystudoval obor elektronického inženýrství na indickém Institutu technologií v Madrasu. Potom odjel do Ameriky, kde pracoval jako postgraduální student rovněž v oblasti elektronického inženýrství. Dalších dvacet let se zabýval počítačovým průmyslem. Designoval počítače a věnoval se ostatním věcem, které nějak souvisely s elektronikou.