Íránská policie rozehnala tryznu za oběti nepokojů

Teherán - Stovky lidí se dnes sešly na teheránském hřbitově na tryzně za dvacet obětí nedávných povolebních protestů. Íránská policie nepovolené shromáždění rozehnala a zatkla několik lidí. Tryzny se zúčastnili i neúspěšní prezidentští kandidáti Mír Hosejn Músáví a Mahdí Karrúbí, policisté ale přinutili Músávího hřbitov opustit. Varovali také truchlící, aby se rozešli, jinak ponesou následky. Lidé pak začali v malých skupinkách odcházet. Část shromážděných na policisty zaútočila kamením.

Stovky Íránců se dnes shromáždily u hrobu Nedy Aghové Soltánové, aby truchlily za její smrt i za smrt dalších obětí střetů, které v Íránu vyvolaly největší krizi od revoluce z roku 1979. Šestadvacetiletá Soltánová se stala tváří protestů, během nichž ji zasáhla kulka a způsobila jí smrtelné zranění. Mladá žena zemřela na chodníku. Záběry události pořízené mobilním telefonem obletěly svět.


Podle svědků na místě zasáhlo asi 150 policistů, vojáků a členů islámské milice Basídž. Účastníky rozháněli obušky i slzným plynem. Když na hřbitov dorazil opoziční lídr Músáví, okamžitě ho obklopily pořádkové síly. „Policisté přinutili Músávího, aby se vrátil do auta a odjel ze hřbitova. Také varovali truchlící, aby hřbitov opustili, jinak ponesou následky. Lidé pak začali po skupinkách odcházet,“ uvedl svědek zásahu.


Músáví se s odvoláním na ústavu neúspěšně pokoušel přimět úřady k tomu, aby dnešní akci povolily. Opoziční vůdci se ale přesto rozhodli zákaz ignorovat.

Rozpuštěním piety u hrobu Nedy Soltánové opoziční protesty neskončily. Musávího příznivci se přesunuli do centra Teheránu k modlitebně Grand Masala, kde původně chtěli tryznu uspořádat. Policie je ale vyhnala i odtud.

Při krvavých protestech po červnových prezidentských volbách, v nichž oficiálně zvítězil dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád, zahynulo 20 lidí. Policie dva tisíce lidí zadržela, tři stovky stále zůstávají ve vězení. Opozice volby stále považuje za zmanipulované.

V posledních dnech bylo v Íránu propuštěno na 140 lidí zadržených při protestech; v žalářích by mohlo být stále ještě 200 osob. Dnes se objevila zpráva, že se na svobodu dostal i invalidní reformátor Saíd Hadžarjan, který působil jako poradce někdejšího reformátorského prezidenta Mohammada Chátamího. Později ale úřady upřesnily, že byl Hadžarjan pouze převezen do objektu, který vlastní vláda. Je tam prý vybavení vhodné pro invalidu a rodina ho tam může navštěvovat. Na svobodě ale není. Je mu 55 let, ale v roce 2000 byl postřelen a je upoután na invalidní vozík. Policie ho odvezla z domu 16. června a od té doby byl ve vazbě v teheránské věznici Evín.