Východoněmecká Stasi měla na mušce i Michaela Jacksona

Berlín - Do hledáčku tajné východoněmecké policie Stasi se dostal i americký popový zpěvák Michael Jackson. Důvodem byl koncert, který u berlínské zdi uspořádal v roce 1988, rok a půl před pádem bariéry rozdělující Berlín. Informaci dnes přinesl německý deník Bild. Obavy Stasi se měly týkat možných nepokojů a také toho, že se mladí Němci z východu pokusí proniknout do zakázané zóny u Braniborské brány, aby poslouchali koncert, který se měl konat na druhé straně zdi, uvádí se v archivech tajné policie.

Stasi měla ještě před akcí jména podezřelých, kteří se chtěli střetnout s policií

„Někteří mladí lidé se při této příležitosti chtějí střetnout s policií,“ uvádí se ve zprávě Stasi ze 4. května 1988, kde jsou jmenovitě uvedeni někteří z podezřelých. 

V inkriminované době tajná služba uvažovala o tom, že umožní mládeži koncert sledovat na stadionu. Tam měl být přenášen na obří obrazovku, avšak s dvouminutovým zpožděním, aby bylo možno vysílání přerušit v případě „politické provokace“ Západu. V takovém případě byla tajná policie připravena přímý přenos nahradit záznamem z jiného Jacksonova koncertu. Mladí byli nakonec brutálně rozehnáni policií

Od svého plánu Stasi nakonec upustila a došlo k tomu, že policie brutálně rozehnala dav mladých lidí, kteří se u zdi onoho 19. června 1988 sešli, aby si koncert poslechli.

  • Zpěvák v době své slávy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/718/71775.jpg
  • Zpráva Stasi o Jacksonovi zdroj: bild.de http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1018/101754.jpg
Vydáno pod