Výbuch bomby na Mallorce zabil dva lidi, situace se stabilizuje

Madrid - Při výbuchu bomby nastražené v autě poblíž kasáren španělské Civilní gardy v turistickém letovisku Palma Nova na Mallorce dnes zahynuli nejméně dva lidé, několik dalších bylo zraněno. Podle deníku El País jsou oba mrtví příslušníky Civilní gardy. Policie k případu zatím neuvedla další podrobnosti, výbuch ale potvrdila. Krátce poté byla uzavřena všechna letiště a přístavy na Mallorce, nemohla odtud odlétat letadla ani odplouvat lodě. Mezinárodní letiště ve městě Palma de Mallorca pak bylo v 17:45 SELČ znovu otevřeno. Podle informací českého honorárního konzula Dalibora Čiaka začaly večer také připlouvat lodě, plavidlům, které prošly důkladnou prohlídkou, je povoleno i odplout. Čeští turisté, kterých je nyní na Mallorce asi 1 500, mezi zraněnými nejsou.

Na Mallorce pak byla v podvečer zneškodněna druhá nálož, kterou útočníci nastražili pod vozidlo četnictva, oznámila agentura AFP s odvoláním na mluvčího Civilní gardy. Podle Dalibora Čiaka tuto druhou nálož španělští policisté zneškodnili řízeným odpálením.

V reakci na dnešní útok zavedly bezpečnostní síly na celém ostrově zesílené kontroly v rámci operace s názvem Jaula (klec). Na Mallorcu se navečer vypravil španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero spolu s ministrem bezpečnosti Alfredem Pérezem Rubalcabou, který má na místě dohlížet na vyšetřování útoku.

Po půl jedenácté večer SELČ ovšem již byla situace klidnější. „Na ostrově je stabilní situace. Postupně se normalizuje po všech operacích, které proběhly. Zatím nebyl v souvislosti s dnešním atentátem nikdo zadržen,“ uvedl honorární konzul. Atmosféra na ostrově je podle něj docela obvyklá.

Úřady chtěly zabránit útěku útočníků

Uzavřením letiště ve vrcholné turistické sezoně chtěly úřady zabránit případnému útěku útočníků z ostrova. Letiště v Palma de Mallorca je třetí největší ve Španělsku a v loňském roce přepravilo 22,8 milionu cestujících. Přístavy na ostrově, jimiž za běžných okolností proudí tisíce turistů, zatím zůstávají uzavřené.

Z útoku podezřívají úřady baskickou separatistickou organizaci ETA, od jejíhož založení uplyne v pátek 50 let. „Podle způsobu útoku a cíle, kterým byla veřejná garda, lze téměř potvrdit, že se jedná o útok teroristické organizace ETA,“ potvrdil také Dalibor Čiak. Bomba byla nastražena nejspíše poblíž podvozku automobilu, ve kterém jeli policisté, a atentátníci ji odpálili na dálku.

Pokud se autorství ETA potvrdí, bude značně zpochybněno tvrzení španělské vlády, podle níž byla tato separatistická organizace vážně oslabena po velkých policejních zátazích, které se uskutečnily ve Španělsku a ve Francii v uplynulých měsících.

K explozi bomby došlo před druhou hodinou odpolední ve městě Palma Nova, několik kilometrů od paláce Marivent, kam má o víkendu na tradiční dovolenou přijet španělský král Juan Carlos s manželkou Sofií. V okruhu 500 metrů se pak nachází turisty hojně navštěvovaná pláž a zdravotní středisko.

Žádný Čech nebyl zraněn

Na Mallorce je nyní přibližně 1 500 českých turistů, jak potvrdil Tomio Okamura, viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). „V tuto chvíli nemáme žádnou informaci o tom, že by byl při výbuchu zraněn český turista,“ uvedl Okamura.

Také některé české kanceláře nabízejí jako prázdninovou destinaci město Palma Nova, v současnosti se v tomto městě nachází přibližně 100 českých turistů. V tomto ročním období na Mallorku, ostrov ve španělském souostroví Baleáry, míří přibližně devět až deset letadel s českými turisty týdně. Palma Nova leží jihozápadně od hlavního města Mallorky.

Na Mallorku vozí klienty hlavně cestovní kanceláře Fischer, Čedok, Exim, Firo tour a Blue Style, jako partnery přitom využívají České aerolinie a Travel Service. Z České republiky dnes žádný let na ostrov nesměřuje, zítra krátce po poledni by mělo startovat z Prahy letadlo Travel Servisu. Let ČSA je naplánován až na sobotu večer. Případným problémům se paradoxně vyhnuli klienti nedávno zkrachovalé CK Tomi Tour. Kancelář spojená s Václavem Fischerem měla na dnešek objednaný let s ČSA, kvůli ukončení činnosti „cestovky“ se však žádný let nekoná, zrušený byl už zhruba před 13 dny.

Honorární konzul ČR ve Španělsku Dalibor Čiak uvedl, že česká diplomacie nevydala v souvislosti s útoky žádná doporučení. „Budeme sledovat vývoj další situace, která tady ve Španělsku bude,“ řekl. Jelikož se na Mallorce zřejmě výrazně zpřísní bezpešnostní opatření, není ostrov podle Čiaka výrazně nebezpečný.

V kasárnách a okolních budovách se v době útoku nacházelo zhruba 120 lidí, z toho třetina dětí. Civilní garda je polovojenská policejní složka. Spadá pod ministerstvo vnitra a po celé zemi má asi 70 tisíc příslušníků.

Dle baskické tiskové agentury Vasco Press se dnešní silný výbuch odehrál přesně na den po výbuchu dvou bomb nastražených pod vozy na Mallorce v roce 1991. Exploze před 18 lety zranila dva lidi.

ETA a její boj za samostatný stát

ETA bojuje od roku 1968 za samostatný baskický stát, který by se měl podle ní skládat ze čtyř španělských provincií - Álava, Vizcaya, Guipúzcoa a Navarra, a třech francouzských provincií: Labourd (Lapurdi), Basse-Navarre (Behe-Nafarroa) a Soule (Zuberoa). Za dobu svého boje připravila o život přes 800 lidí.

Organizace byla v posledních dvou letech značně oslabena opakovanými policejními zásahy a zatýkáním. Španělské bezpečnostní síly věří, že ETA chce španělské vládě i stoupencům ukázat, že neztratila na síle, uvedla agentura Reuters.

Za „barbarský atentát“ dnes útok na Mallorce označila Evropská komise. „Španělské úřady i obyvatelé by měli vědět, že se těší naprosté solidaritě Evropské komise v boji proti terorismu,“ uvádí prohlášení EK.

ETA nejspíše útočila i ve středu

Ve středu ráno výbuch bomby v severošpanělském Burgos zranil přes 60 lidí. Nálož rovněž explodovala v autě před kasárnami španělské Civilní gardy. Úřady z atentátu podezírají separatistickou organizaci ETA, přestože před explozí nikdo nevaroval, jak to tato ozbrojená skupina obvykle dělá.

Vydáno pod