Taliban vyzval k bojkotu afghánských prezidentských voleb

Kábul - Radikální islámské hnutí Taliban vyzvalo Afghánce k bojkotu srpnových prezidentských voleb. V textu podepsaném Afghánským islámským emirátem vybídlo obyvatele, aby osvobodili svou zemi od zahraniční okupace. Počet násilností je v posledních měsících nejvyšší za 8 let, na tato čísla má vliv také americká a britská ofenziva proti Talibanu na afghánském jihu.

„Místo toho, aby se vydali do falešných volebních místností, měli by se Afghánci připojit k bojovníkům džihádu a prostřednictvím džihádu osvobodit svou zemi od okupantů. Jen tak lze dosáhnout skutečné nezávislosti,“ píše se v textu. „Jako Afghánci a muslimové musejí všichni obyvatelé Afghánistánu bojkotovat tento lživý americký proces,“ vyzývají Talibové.

Účast ve volbách = sympatie s Američany

„Účastnit se voleb znamená sympatizovat s americkými okupanty a podporovat je, a tím dát legitimitu americké invazi,“ pokračuje dokument.

„Všichni mudžáhidové by se měli postarat o to, aby tento nestoudný proces selhal. Měli by zahájit operace proti nepřátelským základnám, zabránit lidem účastnit se voleb a v předvečer hlasování uzavřít všechny silnice pro všechna vládní a civilní vozidla. Měli by také informovat občany.“

Taliban vyzýval občany k bojkotu i při předchozích volbách do parlamentu v roce 2005, Afghánci ale jeho naléhání nevyslyšeli a většina jich k urnám nakonec přišla. Letošní volby prezidenta jsou plánovány na 20. srpna.

Nejvíce násilností za 8 let

Míra násilí v Afghánistánu dosáhla v posledních měsících nejvyšší úrovně za posledních osm let, také v souvislosti s rozsáhlou americkou a britskou ofenzivou namířenou proti Talibanu na jihu země. Cílem ofenzivy je mimo jiné zlepšit bezpečnostní situaci před chystanými srpnovými volbami, jejichž favoritem je stávající prezident Hamíd Karzáí. Mise OSN v Afghánistánu však již nyní přiznává, že v některých oblastech bude kvůli špatné bezpečnostní situaci nesmírně těžké hlasování uspořádat.

Hnutí Taliban vládlo Afghánistánu od roku 1996 do roku 2001, kdy bylo svrženo s pomocí americké invaze. Od té doby vede proti zahraničním a afghánským bezpečnostním silám povstalecký boj.

  • Vojáci v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/819/81867.jpg
  • Hamíd Karzáí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/716/71561.jpg