Muslimky v dánské armádě nesmí nosit šátek

Kodaň - Muslimky v dánské armádě či domobraně nesmějí nosit šátek. Příslušnice se zahalenou hlavou považuje dánský ministr obrany za bezpečnostní riziko. Debatu o nošení šátku k uniformě v Dánsku před nedávnem rozpoutal snímek sedmadvacetileté příslušnice domobrany v maskáčích, která měla pod čepicí uvázaný muslimský šátek v zelené vojenské barvě.

„Nošení šátku není slučitelné s vojenskou uniformou,“ uvedl podle deníku Politiken ministr obrany Soren Gade v parlamentu na dotaz opozice. Platí to prý i pro polovojenskou domobranu, která spadá pod ministerstvo obrany.

Dánská domobrana zveřejnila fotku dánské muslimky Marie Mawlaové ve svém věstníku a na internetu. Představila tuto studentku medicíny jako pozitivní příklad úspěšné integrace do společnosti.

Proti nošení šátku v armádě či domobraně okamžitě protestovala populistická Dánská lidová strana. Podle ní je to „poškozování dánských hodnot“. Šéf domobrany pak tvrdil, že zahalování hlavy není povoleno. Mluvčí domobrany uvedl, že organizace chybovala, když mladé ženě umožnila mít šátek. Bylo to prý proti předpisům.

Mawlaové se debaty o její osobě a zahalování hlavy podle některých dánských deníků dotkly. Považovala je za diskriminující. Řekla, že ji navíc nutí cítit se jako špatný člověk. Rok předtím, než se do případu vložili dánští lidovci, mohla u své jednotky nosit muslimský šátek bez problémů.