Archeologové odhalili v Dejvicích unikátní nálezy

Praha - Díky stavebním pracím vědci v Dejvicích objevili cenné pozůstatky z dávných období lidských dějin, ze starší doby kamenné a mladší doby bronzové. Úplně nejvzácnější nález ležel nečekaně těsně pod původní dlažbou Terronské ulice, kde bude výzkum probíhat ještě čtrnáct dní. Unikátním objevem je keramická plastika spodní části nohy, jejíž stáří se odhaduje na tři tisíce let.

Například zdobení detailně napovídá, jak v té době vypadaly boty, „což je naprosto unikátní, protože my nemáme takové nálezy. Bylo to z organických materiálů a takové nálezy se vůbec nedochovaly,“ upozornil Michal Bureš ze společnosti ArcheoPro.

Přímý důkaz o podobě obutí z mladší doby bronzové ležel u stejně staré a navíc kompletní kostry takzvaného pohozence. „Poloha nasvědčuje tomu, že jedinec tam byl položený a zasypaný a už se s ním nehýbalo, v podstatě hrob ani nebyl vykradený,“ uvedla antropoložka Erika Průchová. Zatím je zřejmé, že se jedná o dospělého jedince, který nezemřel starý.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Díky výstavbě nové fakulty architektury se archeologové prokopali ještě hlouběji do lidských dějin, až do doby před 150 tisíci lety. Nálezy mimo jiné nasvědčují tomu, že zde žili sloni nebo mamuti. „Mamuti tady byli také v chladných obdobích. Ty kosti jsou si hodně podobné, takže uvidíme, co nám odborník řekne,“ nastínil archeolog Petr Šída.

Vydáno pod