USA by mohly svůj radar postavit jinde než v Česku

Washington - Náměstek amerického ministra obrany Alexander Vershbow dnes řekl, že Spojené státy zvažují varianty protiraketového štítu v Evropě i mimo dosavadní plán na vybudování jeho součástí v Polsku a Česku. Při slyšení ve Sněmovně reprezentantů věnovaném vztahům s Ruskem zdůraznil, že vláda Baracka Obamy při revizi plánů protiraketové obrany řeší různé uspořádání.

„Mezi variantami, o nichž se uvažuje, je umístit raketové silo do Polska a radar do České republiky, ale jsou i další možnosti, které by mohly dobře sloužit svému poslání,“ řekl Vershbow.

Americká vláda usiluje o lepší vztahy s Ruskem, které je rozhodně proti plánům předchozí americké vlády George Bushe instalovat silo s deseti raketami v Polsku a radarový systém v České republice. Rusko varovalo, že snahy vyvíjené v tomto směru podkopou jednání mezi americkým a ruskými prezidentem o obnovení spolupráce.

Obama letos po nástupu do funkce nařídil přehodnotit plán svého předchůdce, ale používá stejný argument, že obranný systém v Evropě má bránit před hrozbou Íránu a nijak neohrožuje Rusko.

Vershbow řekl, že při revizi protiraketové obrany se bude zvažovat řada variant, ale nebudou se brát v potaz námitky Ruska. „My to posuzujeme interně; nejednáme v tomto smyslu s Ruskem o alternativních možnostech,“ řekl. „Naše závěry budou založeny výhradně na hrozbě přicházející z Íránu, na efektivnosti tohoto systému a jeho ceně.“

Vydáno pod