Rozsudek nad barmskou disidentkou Su Ťij odložen na srpen

Rangún - Rozsudek nad barmskou disidentkou Do Aun Schan Su Ťij, která čelí obvinění z porušení pravidel domácího vězení, bude vynesen 11. srpna. Tento týden skončilo slyšení žalující strany a rozsudek měl být vynesen dnes. Důvod odkladu zatím není jasný. Su Ťij, která strávila 14 z uplynulých 20 let v domácím vězení, hrozí pětiletý trest. Je souzena kvůli tomu, že v květnu nechala ve svém domě přes noc Američana Johna Yettawa, který do domu přeplaval bez pozvání přes jezero. I nad ním měl být dnes vynesen rozsudek a také ten byl odložen.

Podle televize CNN dnešní stání trvalo necelou minutu. Přítomno bylo mnoho zahraničních diplomatů, ale pro novináře bylo jednání uzavřené. Jeden ze soudců prý sdělil, že soud musí ještě dále jednat a vyjádří se 11. srpna. Jiný soudce prohlásil, že soud ještě není připraven vynést rozsudek.

„Samozřejmě, že bychom si přáli, aby Su Ťij byla osvobozena a spolu s ní i všichni ostatní političtí vězni. Celý svět ale ví, že ji vojenská junta odsoudí. Jsme tu proto, abychom mezinárodnímu společenství sdělili, že my za skutečného viníka považujeme barmskou juntu,“ uvedl mluvčí Koalice za svobodnou Barmu na Filipínách Egoy Bans.

Mezinárodní tlak na juntu sílí

Podle zahraničních diplomatů v Rangúnu s nedá vyloučit, že soustředěný mezinárodní tlak tentokrát zafungoval a generálové začínají váhat. Průtahy mají podle všeho politické, nikoli právní důvody.

Právníci nositelky Nobelovy ceny za mír tvrdí, že je politička v dobré duševní i fyzické kondici a je připravena trest přijmout, i když se proti němu obhajoba hodlá odvolat. Čtyřiašedesátiletá Su Ťij si prý už nechala do vězení poslat léky a detektivky i životopisy v angličtině, francouzštině a barmštině, protože počítá s dlouhým trestem.

Su Ťij je souzena v rangúnské věznici Insein, kolem níž dnes panovala přísná bezpečnostní opatření. V její blízkosti byli pořádkoví policisté a všechny silnice vedoucí k věznici jsou zabarikádovány ostnatým drátem. Převládá mínění, že Su Ťij bude shledána vinnou a odsouzena, ale zároveň se předpokládá, že si trest odpyká ne ve věznici, ale znovu v domácím vězení. Hlavním důvodem procesu je dle kritiků barmských poměrů snaha vyřadit populární Su Ťij z voleb, které se mají konat příští rok.

Organizace Amnesty International udělila souzené disidentce své nejvyšší ocenění - titul Velvyslankyně svědomí. Věří, že i to pomůže odvrátit barmskou vojenskou vládu od toho, aby Su Ťij udělila další trest.