Španělská policie dál pátrá po pachatelích útoku na Mallorce

Madrid - Španělská policie zatím bezvýsledně pátrá po pachatelích včerejšího bombového útoku na Mallorce. Výbuch zabil dva příslušníky Civilní gardy. O den dřív teroristé zaútočili na severu Španělska, tam zranili přes 60 lidí. K atentátům se nikdo nepřihlásil, podle úřadů za nimi zřejmě stojí baskická separatistická organizace ETA.

Španělská policie je ve střehu a média mluví o nové ofenzivě baskických separatistů. Jejich podpis pod dvěma atentáty za posledních 48 hodin zatím chybí, nikdo se k nim nepřihlásil. Atentáty na Mallorce i v severošpanělském Burgosu se ale časově shodují s 50 lety, které uplynuly od založení organizace ETA. „Mají 50. výročí a chtějí ukázat, že jsou silnější, než tvrdí vláda a než si myslí společnost,“ říká jeden z obyvatelů Madridu Daniel Fernandéz.

Na ostrov Mallorca přijel i premiér José Luis Zapatero, který z atentátu obvinil separatisty z ETA. Španělská policie zatím pokračuje ve vyšetřování. „Neuniknou spravedlnosti. Stráví zbytek života ve vězení,“ deklaruje premiér Zapatero.


Pohřeb obou zabitých policistů se uskutečnil odpoledne v Palmě de Mallorca za mimořádně přísných bezpečnostních opatření. Bohoslužby v místní katedrále se Zapatero, vůdce španělské pravice Mariano Rajoy a následník španělského trůnu princ Felipe s chotí Letizií. Zapatero a Rajoy položili na rakve obou členů Civilní gardy čestné medaile. V celém Španělsku se v pravé poledne rozezněly zvony, památku obou mužů uctili lidé shromáždění před radnicemi pěti minutami ticha.

Mallorca je uzavřena

Úřady po včerejším výbuchu dočasně uzavřely přístavy a letiště na Mallorce, aby pachatelům zabránily v útěku. To mezi turisty v oblíbeném letovisku vyvolalo chaos. V policejní cele ale zatím nikdo neskončil, vyšetřovatelé ale ještě večer zneškodnili druhou nálož.

ETA (Baskicko a jeho svoboda) byla založena 31. července 1959 a za dobu svého ozbrojeného boje za samostatný stát Basků od roku 1968 připravila o život více než 800 lidí. Za teroristickou organizaci ji považuje nejen Španělsko, ale i Evropská unie a Spojené státy.