Izrael nemá místo na hroby

Jeruzalém - Izrael řeší palčivý problém, nedostává se mu totiž místa, kam by pohřbíval své zemřelé. Navíc do země putují mrtvá těla Židů z celého světa, pro Židy je totiž důležité, aby byli pohřbení ve Svaté zemi. Většina dosavadních hřbitovů je ale přeplněná a vláda už jmenovala zvláštní komisi, která by měla najít řešení. Dvojice izraelských architektů nabízí speciální projekt, chce vytvořit tzv. vícepodlažní hřbitovy.

61 let od svého vzniku Izrael neví, jak ven z ožehavé situace. Jeden z největších hřbitovů v zemi na Olivetské hoře obepíná zástavba, z jiné strany silnice. Pro další hroby tu příliš místa nezbývá. Podobná situace je i na ostatních hřbitovech v zemi, kremace je ale už od starověku zakázaná a pro každého Žida je extrémně důležité být pohřben ve Svaté zemi, tedy Izraeli.

„V Talmudu je napsáno, že Svatá země, tedy její půda, ruší hříchy lidí, kteří už nejsou mezi námi,“ vysvětluje vrchní izraelský aškenázský rabín Jona Mecger.

Nedostatek místa pro hroby v Izraeli (zdroj: ČT24)

Vícepatrové hřbitovy mohou být řešením

Řešením může být čtyřpatrové pohřebiště v Tel Avivu, navržené dvojicí izraelských architektů. Oprášili 20 let starou myšlenku umístit zemřelé do několika podlaží nad sebou. Obrovská hrobka pro 5000 těl má čtyřnásobně větší kapacitu než hřbitov o srovnatelné rozloze.

„Hřbitov Kyrjat Šaul patří v Tel Avivu k nejdůležitějším a je samozřejmě přeplněný. Proto jsme vymysleli tohle, což by problém mohlo vyřešit,“ říká jeden z architektů Tuvia Sagiv.


Architekti tvrdí, že vyřešili i problém s tím, že mrtví neleží přímo v zemi. Betonové zdi totiž spojují jednotlivé hroby s půdou. To podle nich splňuje přísné náboženské požadavky.

Architekti už požádali o posouzení vrchní jeruzalémský rabinát. S jeho kladným hodnocením by vícepatrová pohřebiště mohla pomoci s tím, kam každý rok umístit 35.000 zesnulých Izraelců a dalších 1.500 Židů, jejichž těla do země doputují z celého světa.