Moldavská opozice bude jednat s komunisty

Kišiněv - Moldavská prozápadní opozice chce jednat s komunistickou stranou o kandidátovi na nového prezidenta. Vládní komunisté sice zvítězili ve středečních volbách, opoziční koalice ale získala v parlamentu víc křesel. Žádný z táborů přitom nedisponuje potřebnou kvótou 61 hlasů nutnou pro zvolení nástupce současného prezidenta Vladimira Voronina, který již nemůže usilovat o třetí mandát. Jedině prezident může podle ústavy jmenovat nového předsedu vlády. Právě volba nové hlavy státu zablokovala moldavskou politickou scénu a vedla k vypsání předčasných voleb.

Všechny čtyři opoziční strany tvrdily, že spolupráce s komunisty pro ně nepřichází v úvahu. Po zveřejnění výsledků voleb komunisté prohlásili, že jsou ochotni s opozicí diskutovat. Také předák opoziční Demokratické strany Marian Lupu, který je považován za klíčovou osobnost při formování koalice v parlamentu, považuje za životně důležité vést jednání s komunisty. Při volbě prezidenta se opozice neobejde bez jejich podpory.

Lupu řekl, že jednání s dalšími liberálními skupinami, které se po středečních volbách dostaly do parlamentu, začnou neprodleně. Nepodaří-li se vytvořit životaschopnou koalici, která dokáže zvolit prezidenta, vrhne to Moldavsko zpět do krize, varoval bývalý komunistický předseda parlamentu, který po dubnových demonstracích pořádaných na protest proti výsledkům voleb opustil komunisty, přešel k opozici a stal se šéfem Demokratické strany.

Ve středečních volbách v Moldavsku získali jako strana sice nejvíce hlasů komunisté, ale ztratili jasnou většinu. Ve 101členném parlamentu budou mít 45 křesel, zatímco prozápadní opoziční strany mají dohromady 53 mandátů.

Marian Lupu
Zdroj: ČT24