Výjimečný stav v Pákistánu v roce 2007 byl protiústavní, rozhodl soud

Islámábád - Výjimečný stav vyhlášený v roce 2007 tehdejším prezidentem Parvízem Mušarafem byl protiústavní. Tak zní dnešní rozhodnutí pákistánského nejvyššího soudu, který událost posuzoval. Veškeré kroky, které Mušaraf během něj podnikl, soud podle agentury Reuters označil za nezákonné.

Verdikt vynesl čtrnáctičlenný tribunál pod vedením předsedy nejvyššího soudu Iftikhara Čaudhrího. Právě odstranění Čaudhrího a dalších soudců, kteří se stavěli proti Mušarafovu setrvání v prezidentském křesle, pokud by zůstal i nejvyšším velitelem armády, odstartovalo před dvěma roky politickou krizi v Pákistánu, která vyvrcholila loni v srpnu Mušarafovým pádem.

Podle agentury AP by rozsudek mohl znamenat, že jmenování všech soudců, které Mušaraf dosadil během šesti týdnů po pozastavení platnosti ústavy z 3. listopadu 2007, je neplatné. Mohl by také posílit volání po obvinění bývalého prezidenta z velezrady. To by ale mohlo ještě více destabilizovat již tak křehkou vnitropolitickou rovnováhu hlavního amerického spojence ve střední Asii, který se v posledních měsících potýká se zvýšenou aktivitou islámských radikálů.

Podle pákistánské ústavy musí obvinění z velezrady vznést parlament. Předchozí parlament Mušarafovy kroky schválil. Exprezident, který vládl jedné z jaderných mocností od roku 1999, v současnosti pobývá v Londýně.